fbpx

Zanimljivosti o automobilima

PET najgorih benzinskih motora u poslednjih deset godina- Pazite na automobile sa ovim benzinskim motorima!

Prilikom odabira benzinskih motora, pokušali smo se ograničiti na mlade motore, tj. na one koji su se u ponudi pojavili nakon 2000. godine.

blank
Foto: automobili.ba

Moramo priznati da su njihova trajnost i dizajn različiti, jer se tokom desetak godina u osnovi koncept benzinskih motora promenio. Proizvođači su krenuli u pravcu “downsizing” smanjenja dimenzija, u ovom slučaju se pod dimenzijama misli na zapreminu motora sa unutrašnjim sagorevanjem. S obzirom da je snaga motora sa unutrašnjim sagorevanjem direktno proporcionalna i zapremini motora, kako onda nadoknaditi taj neki nedostatak koji se javlja smanjenjem radne zapremine? Punjačima, turbo ili mehaničkim. A šta je punjač? To je, u ovom slučaju, drugačija reč za kompresor. Ako je kompresor pokretan izduvnim gasovima onda je on turbo. One koje ne pokreću izduvni gasovi u automobilskoj terminologiji nazivaju “superpunjač” ili “supercharger” na engleskom, a to je samo drugačija reč za kompresore koji se pokreću na neki drugi način. Osim toga, ovi motori su obično opremljeni direktnim ubrizgavanjem goriva, preciznim sistemima napajanja (često bez tradicionalnog leptira za gas) i hrpom napredne i osetljive elektronike.

Takvi snažni motori, naravno, imaju veliku maksimalnu snagu, ali vek trajanja nekih komponenti ispada da nije baš dugotrajan.

Upoznajte 5 najgorih benzinskih motora u poslednjih deset godina.

5. Motor Opel 1.0 R3

Slabe performanse i vrlo slaba trajnost. Opel 1.0 R3 se nije pokazao kao preterano uspešna opcija. Tipični kvarovi na motoru: pucanje pogonskog lanca, curenje motornog ulja i curenja u rashladnom sistemu. Ponekad se pojavljuju problemi sa elektronikom, a za to je kriva upravljačka jedinica motora ECU. Troškovi popravke? Nisu preterano visoki, ali morate imati na umu da su najrizičniji motori ugrađeni u prvoj polovini poslednje decenije i danas je vrednost ovih automobila (uglavnom iz B segmenta) relativno niska. A cena zamene pogonskih komponenti (lanac, klizači, dihtung) naravno zavisi od dobre volje mehaničara. Nažalost, troškovi tu obično ne prestaju.

U motoru 1.0 R3 obratite pažnju na:

Ako čujete metalno kucanje prilikom pokretanja motora, nazovite servis. Popravka uključuje generalno renoviranje i često je neisplativa.

Trocilindrični 1.0 R3 motor našao se samo pod poklopcem Opelovih automobila. Pojavio se 1990-ih u Corsi B (1997) – razvio je 55 KS. U 2000. godini jedinica je prošla modernizaciju (58 KS do 2003, kasnije: 60 KS) – Corsa C i Agila.

4. Motor 1.2 TSI

Iako je 1.2 TSI motor potpuno novog dizajna, njegovu konstrukcju je inspirisao 1.4 TSI motor. Šta više, 1.2 TSI motor je suočen sa mnogim ozbiljnim problemima. Životni vek 1.2 TSI motora treba podeliti u dve faze: pre (EA111) i nakon modifikacije (EA211). Prve konstrukcije su se borile sa značajnim problemima pogonskog lanca. Odlikujuća karakteristika je bregasta osovina sa 8 ventila. Nakon poboljšanja 2012. godine, motor ima 16 ventila i zupčasti remen kao pogon umesto lanca. Posebno ima problema kod prvih motora koji mogu imati probleme sa dihtungom glave motora , sistemom za čišćenje izduvnih gasova, kontrolnom elektronikom i povećanom potrošnjom ulja. Bilo je slučajeva koji su bili tako ozbiljni da su i motor i njegova oprema zamenjeni pod garancijom. Ako već pričamo o ovom motoru, vredi spomenuti i turbopunjač. Sistem koji je odgovoran za regulisanje rada nije uvek dobro funkcionisao (takođe je poboljšan u okviru garancije). Pomenuti lanac je patio zbog velikog istezanja.

Kod 1.2 TSi motoru obratite pažnju na rad turbine i lanca. Ako uočite bilo kakve probleme sa njihovim radom (gubitak struje, metalni šum), to mogu biti znakovi ozbiljnih problema!

Važno je napomenuti da je EA211 izlečen od većine ovih problema.

Motor 1.2 TSI moguće je pronaći u gotovo svim malim automobilima Audi, Seat, Skoda i Volkswagen. Audi: A1 i A3; Ibiza IV, Leon, Toledo i Altea; Skoda: Fabia II, Rapid, Roomster, Octavia II i III i Yeti; VW: između ostalih Polo V, Golf VI i VII, Beetle, Jetta VI i Touran II.

3. Motor Citroen 1.6 THP

Ovo je motor sa dva lica. Prvo je pozitivno, jer kada sve radi kako treba, pruža stvarno dobre performanse i ispada da je prilično ekonomičan. Drugi je negativan: najčešći problem je istezanje lanca. Međutim, ako motor radi neravnomerno i lampica “check engine” svetli, obratite pažnju na istrošenost ležaja bregaste osovine. Ovo se dešava radi vožnje sa niskin nivoom motornog ulja (često motor troši previše ulja). Kao rezultat dolazi do kvara glave i bregaste osovine što se na kraju mora i zameniti. Postoje i problemi sa turbopunjačem, elektronikom i VVT sistem promenjivog upravljanja usisnim ventilima. Na tržištu ćete pronaći nekoliko varijanti snage ovog motora.

U 1.6 THP motoru obratite pažnju na turbopunjač – njegov rad i stanje. Nažalost, došlo je do oštećenja rotora nakon male kilometraže. Popravka je skupa, posebno za jače verzije.

1.6 THP jedinica ugrađena je u sledeće modele: Citroën – uklj. C4 I i II, C4 Picasso I i II, C5 II, DS3, DS4 i DS5; Peugeot – uklj. 207, 207 CC, 208, 308, 308 CC, 508, 3008, 5008 i RCZ; Mini – Cooper S i John Cooper Works; BMW – serija 1 iz 2011. godine (referentni broj N13).

2. Toyota 1.8 motor (1ZZ)

Motor 1.8 Toyote spada u motore visokog rizika, tako da ga je prirodno uključiti u ovu listu. Kao podsetnik: prekomerna potrošnja ulja pojavljuje se u celoj seriji ZZ motora tj. 1,4, 1,6 i 1,8, ali iz strukturnih razloga, 1.8 sagoreva najviše ulja. Problem je uglavnom bio u sistemu podmazivanja – bio je nedovoljan, što je dovelo do brzog trošenja klipnih prstenova (karika). U poboljšanim motorima (u bloku) Toyota je koristila dodatni kanal za ulje.

U motoru od 1,8 (1ZZ) obratite pažnju na nivo ulja i unose u servisnu knjižicu. Toyota je neispravne motore zamenila pod garancijom (produžena na 7 godina).

Najrizičniji model koji je postao poznat zbog prekomerne potrošnje ulja sa 1.8 motorom ispod haube bila je Toyota Avensis II (uglavnom se odnosi na automobile pre modernizacije). Ovaj nesretni motor takođe ćete pronaći i u Corolli Verso od 2004-07.

1. Motor Alfa Romeo 2.0 i 2.2 JTS

Alfa Romeo se ne može pohvaliti sa JTS motorima. Prvi je dvolitarski Twin Spark (problematičan dizajn!), Drugi je izmenjeni Opelov motor. U oba slučaja postoje tipični problemi sa direktnim ubrizgavanjem benzina, tj. taloženje naslaga ugljenika na usisnim ventilima (u 2.0 JTS su čak i čepovi ventila bili slomljeni!). Osim toga, 2.0 JTS motor sagoreva puno motornog ulja, dok se 2.2 JTS bori sa problemom nestabilnih bregastih osovina. Kod veće jedinice je čest problem sa pogonskim lancem (neispravan zatezač). Ovaj problem uzrokuje nagomilavanje mulja koji sprečava pravilno podmazivanje lanca, što vodi do njihovog istezanja i kidanja. Tome su dodani česti problemi sa upravljačkom elektronikom.

U motorima 2.0 i 2.2 JTS obratite pažnju na rad motora. Motori 2.2 JTS bili su podložni brzom trošenju bregaste osovine. Takođe, taloženje naslaga ugljenika na usisnim ventilima, koje često, čak i jednom u desetinama hiljada preveženih kilometara (prvi put se nevolje pojave nakon veće pređene kilometraže) može naterati vozača da poseti majstora. Simptomi: problemi sa pokretanjem, loše paljenje hladnog motora (svetli kontrolna lampica motora), povećanje potrošnje (sagorevanja), smanjenje performansi. Treba naglasiti: ne postoji dobar način, pogotovo kada je već puno naslaga, da se rešite drugačije nego demontažom motora i mehaničkim čišćenjem usisnih, ventila i komora za sagorevanje (cilindara). Hemijski aditivi (koji se dodaju gorivu) pomažu samo ako se redovno koriste, a ne samo preventivno.

Motori 2.0 JTS i 2.2 JTS mogu se naći samo pod haubama automobila Alfa Romeo. Manja jedinica sa direktnim ubrizgavanjem montirana je ispod poklopca modela 156, GT, GTV i Spider (2003-05), dok se veći 2.2 JTS motor može naći na 159, Brera i Spider (2006-09) modelima.

Izvor: automobili.ba