fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Pet najdugovečnijih automobila koje i danas kupujemo

Predstavljamo vam našu listu pet automobila koji zbog svojih godina mogu da se nazovu starosedeocima automobilskih tržišta širom planete, automobile uz koje su verovatno odrasle generacije vozača, automobile koje zaista možemo nazvati „automobilima za sve generacije“, a možda čak i „automobilima za sva vremena“.

blank
Foto: www.pinterest.ru

Lada Niva – Ovaj kultni ruski automobil stekao je reputaciju neuništivog terenca, stvorenog i za najteže zadatke. Pouzdanost i niska cena pomogli su Nivi da postane popularan i izvan Rusije – u Kanadi, Južnoj Americi i brojnim istočnoevropskim zemljama.

Land Rover Defender  – Defender je tokom 80-ih godina prošlog veka bio dostupan u tri verzije po kojima je dobio ime (90, 110 i 127), a 90-ih je preimenovan u Defender. Otkako je predstavljen, ovaj legendarni „terenac“ je postao sinonim za vozilo stvoreno za najekstremnije delove sveta i najteže poslove, bilo da se radi o ekspediciji na Severni pol ili prelasku Sahare.

Caterham – Zasnovan na slavnom Lotusu 7 koji se proizvodio od 1957. do 1973. godine, Caterham je otkupio licencu od Colina Chapmana i od tad proizvodi raznolike verzije sopstvene interpretacije „sedmice“. Caterhamovi automobili među brojnim poklonicima takvih sportskih modela imaju reputaciju najboljih, najsirovijih i najzabavnijih vozačkih mašina koje novac može kupiti. 

Mercedes G – Jedan od najsposobnijih terenaca svih vremena, Mercedesov G Wagen, predstavljen je krajem 70-ih godina kao civilno i vojno vozilo. Najznačajnija njegova karakteristika su tri diferencijala (prednji, zadnji i centralni) čija mogućnost potpune blokade je omogućavala izlete na terenima do kojih ostala vozila nisu mogla ni da dođu. 

VW Buba – Osim ako ne naiđete na vrlo dobro očuvan primerak iz prošlosti, originalnu Bubu više ne možete da kupite. Tokom 65-godišnjeg proizvodnog ciklusa, ovaj kultni automobil je proizveden u više od 21.5 miliona primeraka u 15 pogona širom sveta. Iako predstavljena 1938. godine, Buba je veliku popularnost stekla tek nakon Drugog svetskog rata, zahvaljujući većoj snazi i udobnosti u odnosu na konkurente.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *