fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Pet najčešćih grešaka koje činimo kod zamene točkova

Iako se zaista radi o prostoj radnji, greške su moguće, i što je još gore, mogu biti ne samo skupe za sanaciju, već i opasne po bezbednost u saobraćaju. Evo pet najčešćih.

1. Korišćenje običnog, a ne moment ključa

blank
Foto: autorepublika.com

Brezoni koji drže točkove moraju biti dovoljno pritegnuti, da ne kažemo zavrnuti, a sila kojom se pritisak vrši je precizno određena od strane proizvođača i izvesno je navedena u uputstvu za upotrebu. Ako su šrafovi previše nategnuti, biće ih teško popustiti kada se ukaže potreba za tako nečim, odnosno prilikom sledeće zamene ili prilikom rupture. Pored toga, nije neobično da prekomerna sila ošteti matricu, to jest „kodiranu“ kapicu sigurnosnog šrafa na koji način ćete biti onemogućeni da skinete, ne samo taj, već i sve ostale točkove koji su zaštićeni posebnim bezbednosnim šrafovima protiv krađe. Pre par sezona, ovlašćeni distributer nam je, u sličnoj situaciji, naplatio takozvano mašinsko skidanje točkova po ceni od stotinak evra. Doduše, dobili smo i set novih bezbednosnih šrafova, piše Auto Republika.

U ekstremnijim slučajevima, brezoni pod prekomernim pritiskom mogu i popucati, a tenzija je posebno izražena kod oštrih kočenja ili negih drugih naglih manevara. S druge strane, ako su nedovoljno zategnuti, šrafovi se mogu odvrnuti i potpuno ispasti što uvećava rizik da će eventualno doći i do otpadanja celog točka.

Savet: Pribavite moment ključ koji će biti dovoljne dužine, prisećajući se one priče o polugi, da uz razumnu silu budete u stanju da zavrnete brezone. Ako automobil vozite kod „profesionalca“, insistirajte da i on koristi moment ključ umesto pneumatskog pištolja za zavrtanje točkova.

2. Postavljanje dizalice na pogrešno mesto

blank
Foto: autorepublika.com

Iskusniji (čitaj zreliji) vozači sigurno znaju, ali oni mladi, oni kod kojih nastojimo da probudimo ljubav prema automobilizmu možda i ne znaju, ali svaki automobil ima određenu zonu na pragovima koja je ojačana dovoljno da može da se nosi s težinom automobila koja se koncentriše na tu jednu tačku.

Pozicija o kojoj pričamo se razlikuje od modela do modela, ali principu je blizu točkova, a sigurno je navedeno u uputstvu za upotrebu gde se nalazi. Mesto je prepoznatljivo i golim okom posmatrano, a ako pogrešite, veoma je verovatno da ćete oštetiti neki metalne elemente na vozilu.

3. Propuštamo da pažljivo pregledamo u kom su stanju gume

blank
Foto: autorepublika.com

Ma, jednostavna stvar. Ljudi, pre montaže točkova s gumama koje su zimu provele u podrumu (ili slično), obavezno pregledajte u kakvom su stanju. Da podsetimo, preporučena dubina šare letnjih guma je najmanje dva, dok je kod zimskih to četiri milimetra.

Ali, nije bitna samo dubina šare. Pogledajte i bokove guma, proverite da nema klobuka, dok je bitno i videti da li se pneumatici, to jest njihov gazni sloj ravnomerno troši. Eventualne nepravilnosti mogu ukazati na lošu geometriju trapa (što se rešava kod vulkanizera centriranjem), ili pak na neispravne elemente sistema ogibljenja (najčešće amortizera). Moguće je i da je sve ovo u redu, ali da pritisak vazduha u gumama nije bio korektan.

4. Proverite taj pritisak u pneumaticima

blank
Foto: autorepublika.com

Najprostija stvar na svetu, a najčešće previđana. Na svakom (novijem) automobilu imate nalepnicu na B stubu (čini nam se) na kojoj je ispisan odgovarajući pritisak u gumama, zavisno od dimenzije istih koje su dozvoljene (preporučene) za montažu od strane konstruktora vozila. Držite se tih dimenzija guma i generalno preporuka proizvođača.

Ako je pritisak u gumama niži od propisanog, što je najčešći slučaju, one se brže zagrevaju, lakše deformišu, kompromituju kočenje i upravljanje. U suprotnom, brže se troše, komfor je ugrožen i slično. Proverite pritisak.

5. Zanemarivanje smera rotacije gume

blank
Foto: autorepublika.com

Mnogi tipovi pneumatika poseduju profil, šaru koja zahteva da bude postavljena na pravi način u odnosu na smer kretanja vozila, odnosno spram smera rotacije gume. Na taj način se obezbeđuju optimalne performanse, kako samih guma, tako i vozila u celosti.

Gume kod kojih je to bitno su obeležene strelicom u smeru ka napred, i rečima „Direction“ ili „Rotation“. Obično su to pneumatici s V dizajnom, ali to nije obavezni uslov. U slučaju letnjih guma, ako napravite ovaj previd, uvećava se rizik od pojave akvaplaninga, ali se pritom gume brže troše i bučnije su, na koji način se kompromituje i komfor putnika.

Izvor: AutoRepublika.com

Na našem sajtu u kategoriji „KVIZ“, zabavi se i proveri koliko dobro poznaješ omiljenu marku automobila. Klikni „OVDE“.