fbpx

Zanimljivosti o automobilima

PET načina kako efikasno koristiti klimu u automobilu!

Ohladiti vozilo nakon što je odstajalo na suncu i nije neki problem. Dva poteza i već osećamo uragan hladnog vazduha koji stvara mikro-polarnu klimu. No tako ohlađen vazduh nikako nije zdrav jer će razlika u temperaturi spoljnjeg i unutrašnjeg vazduha biti prevelika u prekratkom vremenskom razmaku. Stoga postoji nekoliko načina koji će ublažiti ovaj temperaturni šok, a kombinacijom navedenih metoda, vaša vožnja i boravak u automobilu biti će mnogo ugodniji.

blank
Foto: tracystirepros.com

Pri manjim brzinama, u gradskoj vožnji, ekonomičnije je voziti sa otvorenim prozorom. No krenete li na brži put, ekonomičnije je voziti sa uključenim klima-uređajem, jer otvoreni prozor povećava otpor kretanju, a time i potrošnju goriva.

Saveti za vozače:

1. Zaštitite automobil od sunca

Pokušajte pronaći mesto u hladu prilikom parkiranja vašeg vozila. Mnogo ugodnija temperatura dočekaće vas u automobilu, što je definitivno imperativ kako temperaturna razlika ne bi bila prevelika. Takođe, koristite zaštitu od sunca, npr. aluminijsku ili sličnu foliju svetlijih boja na unutrašnjem delu vetrobranskog stakla. Na taj način automobil se neće prekomerno zagrejati, a klima-uređaj će brže i lakše rashladiti unutrašnjost vašeg auta.

2. Redovno održavajte klima-uređaj

Kako bi vaš klima-uređaj u automobilu bio ispravan, pre svega potrebno ga je redovno održavati. Podrazumeva se redovna kontrola i čišćenje sistema, zamena filtera te provera količine plina. Ispravan klima-uređaj preduslov je za efikasno korištenje.

3. Uključite klima-uređaj

  • Nakon što ste pokrenuli motor, uključite klima uređaj
  • Otvorite prozore
  • Postavite uvlačenje spoljnjeg vazduha
  • Temperaturu podesite na minimum
  • Postavite okretaje ventilatora na najveću brzinu

Na taj način ćete izduvati vrući vazduh koji se nakupio unutar automobila za vreme stajanja, a ujedno je najučinkovitiji način za brzo rashlađivanje kabine automobila.

4. Tokom vožnje

  • Zatvorite prozore
  • Smanjite brzinu okretaja ventilator
  • Postavite recirkulaciju vazduha,  klima-uređaj bolje hladi delimično rashlađen vazduh, nego onaj vrući, spoljni. No pripazite jer vazduh koji ulazi spolja unosi kiseonik u kabinu i reguliše vlažnost vazduha, stoga recirkulacija nije potrebna duže od 10-ak minuta u kontinuitetu
  • Postavite odgovarajuću temperaturu, temperatura u automobilu ne bi trebala biti mnogo niža od spoljne
  • Usmerite vazduh tako da vam bude ugodno, možda je najbolje da namestite hladan vazduh u veetrobransko staklo i noge, čime ćete izbeći direktan udar hladnog vazduha u lice, što nikako nije dobro

5. Završetak vožnje

Nekoliko minuta pre završetka vožnje isključite klima uređaj, ali ostavite uključenu ventilaciju.

Zašto?

Klima-uređaj proizvodi mnogo vlage i izuzetno je pogodno mesto za stvaranje bakterija, a one mogu izazvati neugodne mirise i bespotrebno narušiti vaše zdravlje. Ako isključite klima-uređaj, a ostavite uključenu ventilaciju, vlažna mesta klima-uređaja će se isušiti i na taj način smanjiti mogućnost nastanka bakterija.

Povećaćete temperaturu u automobilu pa ćete se pripremiti za temperaturnu razliku prilikom izlaska iz kabine. Temperaturni šok svakako valja izbeći, kako ne bi rizikovali sopstveno i zdravlje ostalih putnika.

Izvor: automobili.klik.hr