fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Pet načina da se zaštitite od krađe auta ili bar smanjite štetu

Kradljivci automibila za tren oka mogu se odvesti u vašem ljubimcu na četiri točka, i zato uvek morate imati na umu pet najosnovnijih stvari.

blank
Foto: blueflag.com.au

Da biste uspešno sprečili krađu automobila, treba da znate mnogo toga. Prvo, treba da razmislite živite li u mestu u kojem se krade veliki broj vozila, a onda morate da mislite i na pet važnih stvari na koje se lopov oslanja kada bira vaš auto, piše „Index“.

1. Zaključajte vrata

Ovo je nešto što svi znaju, ali nije na odmet naglasiti još jednom. Uvek proverite da li ste zaključali auto, jer je sve veći broj krađa koje je izazvao ključ koji je lopov uočio u vozilu.

Ugledao je lak plen, ušao u auto i odvezao ga. Prema nekim podacima – u SAD je od 2016. do 2018. godine ukradeno u proseku 209 auta dnevno zbog otključanog automobila i ključa na vidnom mestu u njemu.

2. Parkirajte se pametno

Potrudite se da auto parkirate na dobro osvetljeno mesto.

Osim toga što je prometnije, manja je verovatnoća da će vam vozilo biti ukradeno, jer je veći broj svedoka koji mogu da uoče krađu i da spreče ili identifikuju lopova.

3. Nosite stvari sa sobom

Uvek sa sobom nosite daljinski za otvaranje garaže i svoje dragocenosti.

Vozačku dozvolu držite u novčaniku ili u torbi. Ne ostavljajte u vozilu ništa što bi vam, ako bude ukradeno sa automobilom, moglo da stvori dodatne probleme.

4. Nikada ne ostavljajte upaljen auto

Ako su napolju niske temperature, možete doći u iskušenje da zagrete automobil pre nego što ujutro sednete u njega, tako što ćete ga upaliti i ostaviti da radi.

Čak i ako se u kuću vraćate samo na minut, sigurnije je da isključite motor, jer je spretnom lopovu dovoljno samo nekoliko sekundi da uskoči u auto i odveze se.

5. Širom otvorene oči

Obratite pažnju na sve važne stvari kada napuštate vozilo.

Ako ste u žurbi i ako vam pažnja odluta, možete zaboraviti da učinite nešto, na primer – da zaključate vrata, i tako ćete ugroziti automobil.

Izvor: Index.hr