fbpx

Zanimljivosti o automobilima

PET modela automobila za izbegavanje

Koliko god da je došlo do visokog stepena standardizacije u automobilskoj industriji, i dalje postoje modeli kojima „ništa ne fali“ godinama, dok se drugi svako malo druže s majstorima.

What Car? publikacija nam je pomogla da uvidimo kojih pet modela automobila treba izbegavati, jer su problematični već u okviru prve tri godine vlasništva.

What Car? je primenio proverenu formulu u kojoj je anketirano preko 14.000 vlasnika automobila u vezi sa pouzdanošću u proteklih 12 meseci. Trećina anketiranih je potvrdila da je njihov ljubimac „prijavio“ bar jednu grešku, piše Auto Republika.

Istraživanje je pokrilo 169 modela 33 različite marke. Hajde da vidimo koji su to „nevaljalci“ u pitanju:

5. Volkswagen Polo (2009-2017.)

Rezultat: 58,8%

blank
Foto: autorepublika.com

Tek nešto preko 20 odsto vlasnika prethodne generacije Pola je prijavilo greške na svojim automobilima, a najčešća je bila vezana za električni sistem (nevezan za motor) – 15 odsto, s tim što se čak polovina problema odnosila na klima uređaj. U ostalu problematiku se ubrajaju start-stop sistem, zadnja kamera i ekran info-zabavnog sistema.

4. Mercedes-Benz GLA

Rezultat 58,6%

blank
Foto: autorepublika.com

Vlasnici GLA su kod 42 odsto automobila prijavili neku grešku. Ipak, većina (35 odsto) je bila ne toliko značajna i nije sprečavala da automobil bude vožen. Svi problemi su rešeni bez troškova za manje od nedelju dana.

3. Volkswagen CC dizel (2012 – 2016.)

Rezultat: 58,0%

blank
Foto: autorepublika.com

Vlasnici 40 odsto CC-a su prijavili neki problem na svojim vozilima. Mnogi od njih su bili vezani za električni sistem, ali ne onaj vezan na motor. Neke popravke nisu potpadale pod garanciju, a neki od automobila su bili van stroja više od nedelju dana.

2. Citroen C4 Picasso/Grand C4 Picasso

Rezultat: 56,8%

blank
Foto: autorepublika.com

Problemi sa elektrikom su u velikoj meri uticali na (ne)zadovoljstvo vlasnika C4 Picassa i Grand C4 Picassa. Naime, 37 odsto automobila je imalo izvesnih problema. Od njih, 22 odsto su bili vezani za elektriku nevezanu za motor, a u tome se isticao problematični klima uređaj. Dobar deo problema se odnosio na ogibljenje (15 odsto), uz manji procenat popravki koje su bile skuplje od 1.500 funti.

1. Nissan Pulsar

Rezultat: 48,3%

blank
Foto: autorepublika.com

Da li to Nissan i Land Rover „mrtvu trku“ vode kada je u pitanju odsustvo kvaliteta? Pulsar je pogođen visokim procentom problema na elektrosistemu, a tu se najviše ističe jogunasti klima uređaj. Većina problematičnih primeraka je provela više od jednog dana u servisu, ali su sve popravke urađene pod garancijom.

Izvor: autorepublika.com

Na našem sajtu u kategoriji „KVIZ“, zabavi se i proveri koliko dobro poznaješ omiljenu marku automobila. Klikni „OVDE“.