fbpx

Zanimljivosti o automobilima

PET korisnih saveta za sigurnu vuču auta

Obavili ste redovan servis, dopunili rezervoar, proverili nivo ulja, stanje pneumatika i spremate se za put. Međutim, prijatelj, ili pak nepoznata osoba čiji se automobil upravo pokvario, Vas moli da joj pomognete i odvučete neispravan auto do servisa koji će otkloniti kvar ili prvog isključenja sa autoputa odnosno motoputa.

Pre nego što pristanete da vučete drugo vozilo, pored toga što treba da poznajete sve odredbe Zakona o bezbednosti u saobraćaju koje se odnose na vučenje vozila, budite sigurni da ste i Vi, kao i Vaš auto spremni za takav poduhvat. U nastavku teksta se nećemo baviti izlistavanjem članova i odredbi Zakona, ali ćemo Vam svakako dati nekoliko korisnih saveta kako da vuču obavite što bezbednije.

blank
Foto: Shutterstock

1. Ne može svako šlepovati

Šlepovanje, odnosno vuča, iziskuje posebnu tehniku vožnje i podrazumeva obavljanje nekoliko radnji koje moraju biti usklađene od strane oba vozača. Iz tog razloga, vozači oba vozila moraju biti vrlo spretni ljudi koji mogu da komuniciraju gotovo bez reči.

2. Proverite koja je maksimalna težina koju Vaš auto može vući

Postoji određena, maksimalna težina koju Vaš auto može da vuče, a koju možete proveriti u uputstvu proizvođača. Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima motorno vozilo ne sme da vuče priključno vozilo koje umanjuje njegovu stabilnost.

3. Proverite stanje kočionog sistema

Pre nego što zakačite drugo vozilo za svoje, budite sigurni da Vaš kočioni sistem funkcioniše besprekorno. Pored toga što ćete paziti na brzinu koja ne sme biti veća od 40 km/h, izbegavajte naglo kočenje. Važnije je da na odredište stignete bezbedno,  a ne brzo, naročito u posebnim uslovima kao što je šlepanje.

4. Tehniča bezbednost vozila koje se vuče

Vučeno vozilo mora biti tehnički bezbedno za vuču, odnosno mora imati ispravnu signalizaciju (migavci, poziciona svetla) i ispravnu kočnicu. U suprotnom, ono ugrožava bezbednost u saobraćaju.  Auto kome, na primer, radi samo ručna kočnica se ne sme šlepovati jer ne može na vreme da uspori.

5. Ukoliko niste sigurni, prepustite šlep -šlužbi

Ukoliko niste upoznati sa svim odredbama Zakona o bezbednosti u saobraćaju na putevima i ne ispunjavate neki od gore navedenih uslova, bolje je da vuču prepustite profesionalnim šlep-službama nego da ugrozite sopstvenu bezbednost , bezbednost osobe kojoj ste želeli da pomognete i svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Izvor: totalenergies.rs