fbpx

Zanimljivosti o automobilima

PET automobila koji izgledaju mlađe nego što zapravo jesu- II deo

Evo naše subjektivne liste automobila koji izgledaju mlađe nego što zaista jesu. Kriterijume koje koristimo najlakše je opisati ovako: “Vaš je automobil star više od 10 godina, ali vaš komšiluk misli da je prilično nov.”

Poenta je pokazati automobile za koje je vreme bilo prijateljski naklonjeno. Ne mislimo na njihovu trajnost, već na izgled. Za potrebe liste pretpostavljamo da govorimo o lepim automobilima, ali znamo da u nekim slučajevima može biti vrlo teško kupiti bilo šta u dobrom stanju.

5. Volkswagen Scirocco

blank
Foto: automobili.ba

Ljubitelji Scirocca dugo su čekali na predstavljanje treće generacije kompaktnog kupea temeljenog na Golfu. Elegantni sportaš projekta Walter de Silva vratio se u ponudu nakon duge pauze 2008. godine, dobrih desetak godina nakon što je proizvodnja Scirocco II prekinuta. Automobil je nastao na bazi PQ35 platforme poznate iz Golfa i nudio se u prodaji gotovo deceniju. Ipak, čak i primerci iz prvih godina do danas izgledaju sveže i čisto. Jedan uslov – moraju se dobro održavati. Potražimo verziju 2.0 TSI, jer je 1.4 TSI (turbo i kompresor) garant problem.

4. Citroen C6

blank
Foto: sr.auto-data.org

C6 je predsednička limuzina i u tome nema preterivanja jer je 2005. godine Citroën C6 Présidentielle postao službeno prevozno sredstvo predsednika Francuske. Međutim, iako avangardna limuzina nije stekla veliko priznanje tokom svog proizvodnog razdoblja, ostala je lepa do danas. Automobil je koristio hidraulično vešanje Hydractive III, što ga čini neverovatno udobnim.

3. Infiniti FX

blank
Foto: automobili.ba

Prve generacije terenaca u pravilu nakon nekoliko godina izgledaju loše. Vreme je bilo relativno teško za pionirski Porsche Cayenne ili BMW X5. Postoji izuzetak od ovog pravila. To su automobili sa Infiniti značkom. Vrhunska marka koju je stvorio Nissan nije osvojila srca evropskih kupaca, ali se trajno uklopila u američki automobilski krajolik. Paradoksalno, izgled, koji se nije svideo Evropskim kupcima, dobro je preživio test vremena i mogao bi se svideti i danas. Prva generacija modela proizvedena je 2003. godine i još uvek izgleda vrlo dobro. Druga generacija FX -a sišla je sa proizvodne linije 2008. godine, a njegov se dizajn i danas može takmičiti sa novim dizajnerskim dostignućima. Osim toga, FX ima odlične, atmosferske V6 i V8 motore ispod haube.

2. Ford Mustang V

blank
Foto: automobili.ba

Američki Ford, kao i drugi proizvođači početkom 2000-ih, takođe se odlučio pozvati na svoje korene. Radilo se o osvežavanju bestselera iz 1960-ih, Mustanga. Peta generacija uveliko se oslanjala na izvorni dizajn i tako je nastao automobil koji je kombinovao moderno sa klasikom. Osim toga, automobil nije ponuđen evropskim kupcima, što ga je dugo činilo neobičnim prizorom u ovim regijama. Do danas se u Mustangu iz 2005., parkiranom u dvorištu, još uvek može uživati. Povrh svega, ovaj GT poni automobil je ispod haube imao punokrvnog V8!

1. Honda Civic VIII

blank
Foto: automobili.ba

Moglo bi se činiti da u C segmentu, koji je iz godine u godinu preplavljen novim modelima, nema šanse da će neki automobil i dalje izgledati sveže nekoliko godina nakon premijere. Zapravo, to se može smatrati pravilom, ali postoji izuzetak. Osma generacija Honde Civic, proizvedena od 2006. godine, još uvek nosi nadimak “NLO” – možete pogoditi zašto. Zbog činjenice da “izgleda kao da nije sa ove planete”, automobil se i danas voza, a takođe je i pouzdan. To se odražava u relativno visokim cenama polovnih primeraka.

Izvor: automobili.ba