fbpx

Zanimljivosti o automobilima

PET automobila koji imaju motor od drugog proizvođača

Naslov ovog članka ne otkriva puno toga, jer danas je potpuno normalno da, na primer, Škoda Octavia RS i Seat Leon FR koriste motor koji im je donirao Volkswagen Golf GTI, ali ima i potpuno nespojivih kombinacija.

Izvukli smo TOP 5 najzanimljivijih, pa krenimo redom:

5. Aston Martin Vantage = Mecedes-AMG

blank
Foto: automobili.ba

Najnovija generacija Aston Martina Vantage, po uzoru na većeg brata model DB11, za pogon koristi 4-litreni biturbo V8 motor, kojeg proizvodi Mercedes-AMG.

4. Lamborghini Huracan Performante = Audi

blank
Foto: 1zoom.me

Jedan od najsposobnijih superportaša, koji je sposobnosti odavno dokazao rušenjem rekorda na stazi Nürburgring, pod haubom donosi 5.2-litreni V10 motor, kojeg proizvodi Audi, a ugrađuje se i u Audi R8.

3. Donkervoort D8 GTO-RS = Audi

blank
Foto: automobili.ba

Kao i ekstremni modeli Lotusa i Donkervoort D8 GTO-RS je automobil kojem je glavni cilj što manja masa pa na vagu donosi manje od 700 kilograma. No, bez obzira na to ne odriče se snažnog motora, pa pod haubom donosi 2.5-litrenog 5-cilindarskog turbobenzinca. To je isti motor kakav se ugrađuje i u Audi RS3 i TT RS.

2. Lotus Evora GT430 = Toyota

blank
Foto: automobili.ba

Mada je Lotus Evora sa prodajom krenuo još 2009. godine, još uvek nije stigao naslednik. Osim izuzetnih voznih karakteristika kupce mami snažnim motorom koji isporučuje Toyota. Paprena verzija Lotus Evora GT430 za pogon koristi japanski V6 sa 430 KS.

1. Toyota GT86 = Subaru

blank
Foto: automobili.ba

Obzirom da je Toyota GT86 tehnički blizanac modela Subaru BRZ nije čudno da dele isti motor. U ovom slučaju tvorac motora je Subaru, a radi se o 2-litrenom bokserskom benzincu sa 200 KS.

Izvor: automobili.ba