fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Pazite na rizične verzije polovnih automobila- TOP 5

Kako učiniti da radost kupovine automobila traje duže nego do prve posete automehaničaru, kada se ispostavi da “početno ulaganje” dostigne vrednost kupovine ili što je još gore premaši uloženi novac?

U nastavku teksta donosimo vam nastavak liste najrizičnijih polovnih automobila i njihovim verzijama iz nekoliko poslednjih godina.

5. Audi A4 B8 (2007-15)

blank
Foto: automobili.ba

Generacija Audija A4 sa nestrpljenjem je iščekivana! Moderna tehnička rešenja, snažni i ekonomični motori, još veća udobnost izbora nego u prethodnoj. Nažalost, brzo se pokazalo da je moderna elektronika nerazvijena (uključujući probleme sa komfornim modulom), a problematični motori su 1.8 i 2.0 TSI benzin koji nakon pređenih 90-120 hiljada km spaljuju motorno ulje (pa se javljaju problemi sa uljnim prstenima). Problem je rešen postepeno kod facelift-a. Dizeli su bez kvarova 2.0 TDI s CR i 3.0 V6 TDI.

4. Volkswagen Phaeton (2001-16)

blank
Foto: automobili.ba

To je trebao biti revolucionarni Volkswagen. Pet godina pripreme, oko 200 patenata, a sama proizvodnja smeštena je u modernoj fabrici u Dresdenu! Iako je u početku prodaja bila prilično dobra, nakon nekoliko godina zanimanje za Phaeton očito je opalo. U ovom segmetnu ipak dominiraju Audi, BMW i Mercedes. Malo je nedostatak ugleda, pomalo već spomenuta složenost, elektronika, pneumatsko vešanje često udara. Trenutno su najrizičniji dizeli. Osnovni motor 3.0 V6 TDI već se bori sa nekoliko skupih kvarova, ali verzija 5.0 V10 TDI najčešće stvara probleme! Benzin 6.0 W12 je takođe vrlo skup i mukotrpan za popravku.

3. Alfa Romeo 147 (2000-10)

blank
Foto: automobili.ba

Prekrasan, ali problematičan kompakt. Gotovo sve verzije Alfa Romea 147 imaju problema sa vešanjem, električni sistem je slab, unutrašnjost škripi, menjač Selespeed redovno štrajkuje (naravno, ako radi), a 1.6 i 2.0 Twin Spark motori sagorevaju preveliku količinu ulja i imaju problema sa varijatorima (verzije iz 120 KM gore). Ovaj model u gornjim verzijama može mnoge korisnike dovesti u očaj. Međutim, ako isprobate “147”, jer vam se jednostavno sviđa, potražite dizelski motor 1.9 JTD i ciljajte samo na uredne primerke (koji neće biti jeftini!).

2. Audi A8 D3 (2002-09)

blank
Foto: automobili.ba

Elegantna, udobna limuzina, koja uprkos prolasku vremena nije previše ostarila. Ali pazite: izgleda vas može zavarati! Iako Audi A8 (D3) i dalje izgleda prilično moderno, vlasnika može skinuti do gole kože. Pogotovo kad kupite oštećenu verziju popravljenu kod fuš majstora, a ispod haube vas čela dizelski 4.0 TDI. Zašto? Struktura karoserije temelji se na aluminiju, a svaka popravka izuzetno je skupa. Međutim, motor 4.0 TDI, koji je instaliran 2003-05, smatra se problematičnim i vrlo rizičnim, mala izdržljivost i skupa popravka. Dodatni problemi koji se javljaju su lanac, sistem za ubrizgavanje goriva, zaklopke usisnog razvodnika, turbopunjač.

1. Peugeot 607 (2000-10)

blank
Foto: automobili.ba

Peugeotova vodeća limuzina već je stara i često se bori sa raznim kvarovima. Smatramo da je verzija sa vrhunskim dizelskim 2.7 V6 najrizičnija. Prilikom istraživanja ove teme naišli smo na mnogo slučajeva pucanja radilice. Nažalost, ispostavilo se da je sistem radilice sa klipom preterano tanak (osovina je previše osetljiva). Kvar nastaje nakon prelaska 180-230 hiljada kilometara, ali mnogo ovakvih automobila je već prešlo ovu kilometražu. Ako se problem ne pojavi, rizik od ovog oštećenja je vrlo velik. Osim toga, problemi sa elektronikom, prosečni vek prenosa.

Izvor: automobili.ba