fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Pazite na klima-uređaje: Neispravni troše više od 1 litre na 100 km!

Sa početkom visokih temperatura verovatno ste u automobilu požurili da upalite klimu, ali pri tome možda uočili da unutrašnjost niti miriši baš ugodno, niti se vazduh dovoljno hladi.

blank
Foto: murfreesboroautorepair.com

Pri tome, neki nepoznati zvuk dopire iz otvora za dovod vazduha u kabinu?

Ni potrošnja goriva se nije smanjila iako su letne gume na automobilu, nema ni snega ni leda ni proklizavanja ni duge vožnje u niskim stepenovima prenosa!

Zaključak je samo jedan – klima uređaj mora na kontrolni pregled. A rešenje još jedno – vozi dalje pa ćeš nakon pet-šest hiljada kilometara potrošiti onoliko novca koliko bi koštala popravka uređaja. A klima-uređaj neće raditi kako treba. Automobil sa uključenim ispravnim klima-uređajem za vreme uobičajene vožnje troši samo od 2 do 3 odsto više goriva.

Dakle, u prosečnom automobilu iz srednje klase, koji troši oko 7 litara goriva na 100 kilometara, to je povećanje potrošnje za oko 2 decilitra na 100 kilometara. Istina, klima-uređaj će sasvim solidno hladiti unutrašnjost vozila čak i ako mu nedostaje i više od četvrtine gasa, ali će se pritom prosečna potrošnja goriva povećati za više od jedne litre.

Zašto je važno redovno održavati klimu?

To osigurava njegovu dugotrajnost, a vozaču i putnicima ugodno putovanje i – zdravlje! Nedovoljna količina plina ili neispravan uređaj povećavaju potrošnju goriva i zagađenje okoline.

Takođe, kada je klima-uređaj uključen mikroorganizmi, mahom bakterije, raspršuju se u unutrašnjosti vozila, a to putnici prepoznaju kao neugodan miris. Osim po smradu, nedostatak plina u sistemu ili njegovu neispravnost prepoznajemo po tomu što ne uspevamo da dobijemo temperaturu koju smo programirali ili kada se vazduh čak uopšte ne hladi. A da nešto nije u redu ‘javlja’ nam i buka iz otvora sistema za dovod vazduha u kabinu.

Samo kada uredno održavamo sistem klimatizacije, brinemo o redovnom čišćenju rashladnih i uljnih gasova u kompresoru i proveravamo kod servisera da li curi gas sigurni smo klima-uređaj može raditi punom snagom. On se sastoji od mnogo gumenih cevi i koje ne dihtaju uvek 100 odsto. Kroz mikroskopske rupe i pore iz kućišta kompresora gas za rashlađivanje neprestano izlazi u atmosferu.

Važno je spomenuti i zagađenje okoline. To je bio jedan od razloga uvođenja novoga gasa R1234f, koji je daleko manje štetan za okolinu. A poređenja radi, recimo da je ‘stari’ gas R134a čak 1.430 puta štetniji za atmosferu nego ugljen-dioksid (CO2).

Preporučuje se servisiranje klima uređaja u autu svake dve godine, a zamena filtera u unutrašnjosti 1 ili 2 puta godišnje. Punjenje klima uređaja košta od 20 pa do oko 40 eura, u zavisnosti od toga koliko je potrošena.

Punjenje traje od 30 do 60 minuta.

Izvor: Autostart.24sata.hr