fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Ovo je najbrži električni motocikl na svetu (VIDEO)

Britanska kompanija White Motorcycle Concepts (WMC) odlučila je da na probu stavi brzinski rekord za motocikle s WMC250EV, električnim motociklom s hidraulički podesivom karoserijom koji može da postigne brzinu do 402 km/h.

blank
Foto: WMC

Motocikl je dizajnirao Rob White koji se 25 godina nalazi u moto sportu i radio je u timovima Formule 1, Le Man prototipova, V8 supercar i World Endurance Championshipa, a dizajn ovog motocikla je bazirao upravo na trkačkim automobilima.

Još jedna od zanimljivosti je što je WMC250EV specifično dizajniran prema telu vozača, odnosno Robu Whiteu. Inženjeri su ga laserski skenirali obučenog u kožno odelo s kacigom u ekstremnom trkačkom čučnju, a karoseriju motocikla su dizajnirali tako da se poklapa s njegovim ličnim konturama gotovo do milimetra.

Dizajn koji uključuje veliku „rupu“ ispod vozača, odnosno Venturijevu cev kakva se može videti u high-end hiperautomobilima, dovodi do koeficijenta otpora od samo 0,118, što je manje i od najbržeg serijskog auta na svetu SSC Tuatare koji može do 455,4 km/h uz koeficijent otpora od 0,279.

WMC kaže da je upravo smanjenje otpora zaslužno za brzinu koju postiže motocikl, ali sigurno uticaj imaju i dva električna motora od po 30 kilovata koje napaja baterijski paket od 15 kWh.

White tvrdi da su proizveli aerodinamički najefikasniji motocikl na svetu i sada se spremaju da obore svetski rekord s 402 km/h, a prvi pokušaj će biti 2022. godine na lokaciji u Boliviji.

Nakon postizanja svetskog rekorda White planira da uđe na tržište električnih motocikla pa je već patentirao V-Air tehnologiju koja će se naći u njegovim budućim serijskim motociklima.

Autor: SEEbiz / Vidi.hr