fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Ovo je 10 automobila koji će se verovatno pokvariti nakon 5 godina

Ako želite pouzdan auto, dobar izbor su Toyota i Honda, piše portal HotCars, koji je napravio listu automobila koji nisu toliko pouzdani i koji će se vrlo verovatno pokvariti nakon pet godina.

blank
Foto: Barn Finds

„Usprkos sjajnom eksterijeru, ono što se nalazi ispod haube moglo bi vas skupo koštati“, napisali su. Ovo je njihova lista 10 najnepouzdanijih automobila.

Volvo XC90

Švedska kompanija je poznata po tome što radi najsigurnije i najpouzdanije automobile na svetu, ali to se nije dogodilo sa modelom XC90.

I dok najveći problem sa ovim modelom nije bio motor, kao što je to slučaj sa drugim automobilima na listi, vozači su vrlo često ostajali zarobljeni na putu zbog kvara menjača. Još jedan problem odnosio se na sistem auto-kočenja na modelu iz 2016. godine i prebrzo trošenje guma na modelu iz 2003. godine. A tu su bili i problemi sa elektronikom kao što je gašenje ekrana osetljivog na dodir i problemi sa zadnjom kamerom.

Mitsubishi Shogun

Motoreasy, kompanija za održavanje automobila pratila je 30 000 vozila u periodu od 12 meseci. Rezultati su stavili Shogun na 3. mesto po nepouzdanosti kada su modeli sa dizel motorom u pitanju. Pritom, popravke na dizel modelima su bili znatno skuplji od onih na benzinskim, a najčešći problem koji su vozači prijavljivali je bila pumpa. Ubrzanje automobila je bilo slabo i gubio bi snagu.

Yugo GV

Svi znamo čuvenu Zastavu Koral, i zato nije previše iznenađujuće što se ona nalazi na listi. Sudeći po vozačima, najveći problem bio je prestanak rada motora, ali mnogi su imali muke sa menjačem i alternatorom. A model koji je vozačima zadavao najviše problema bio je Yugo GV (1991.).

Tesla model X

Čini se da čak ni milijarderi nisu imuni na greške. Vlasnik kompanije, Elon Musk, priznao je da je Tesla napravila nekoliko grešaka. Čak 53 000 Modela X je 2017. godine opozvano zbog problema sa parkirng kočnicom. A bilo je i pritužbi u vezi sa enterijerom i eksterijerom.

Ipak, najveći broj vlasnika se brinuo oko električnih problema, a mnogi su tvrdili da auto-pilot predstavlja opasnost po kiši, kao i da sistem za samostalno parkiranje ne radi. 

Jeep Cherokee

Od 74 000 vozača koji su ispitani kako bi se pronašao najmanje pouzdan automobil, Jeep Cherokee našao se na 4. mestu. Iako je Cherokee na putevima gotovo 40 godina, ne može se reći da je bio bez mana.

Vozači koji su učestvovali u istraživanju kao najčešće probleme naveli su menjač i grube promene brzine, curenje ulja i probleme sa šiberom. Kako bi izbegli ove probleme, vozači bi se trebali kloniti modela iz 2014. godine.

Škoda Superb

Prva generacija sišla je sa proizvodnih traka 2001. godine. A sudeći po izveštaju Consumer Reportsa, Superb je bio jedan od najmanje pouzdanih automobila.

Vlasnici modela sa DSG mjenjačem imali su problema sa prebacivanjem iz prve u drugu brzinu. Škoda je pokušala softverskim putem rešiti problem, ali malo toga se poboljšalo. Curenje goriva bio je još jedan problem, zapravo, kompanija je morala opozvati dizel modele iz 2009, 2010. i 2011. godine.

Modeli iz 2008. i 2009. godine imali su problema sa grejanjem, zbog čega su povučeni sa tržišta.

Land Rover Discovery

Ovaj džip se našao na vrhu liste najnepouzdanijih vozila 2012.godine sudeći po osiguravajućoj kući Warranty Direct. Zapanjujućih 85% vlasnika tražilo je odštetu za popravke. Prosečna cena popravke Discoveryja iznosila je malo preko 600 eura.

Ford Focus

Magazin Consumer Reports osnovan je 1936. godine i od tada predstavlja jedan od najvažnijih izvora informacija  za kupce. A kada je napravio spisak najnepouzdanijih automobila, Ford Focus se našao na 2. mestu.

Vozači su hvalili sportsko držanje, pristojan enterijer i dobru kontrolu vožnje, ali su se žalili na zadnja sedišta, automatski transmisiju sa dva kvačila i konstantne kvarove. A jedan od najčešćih bio je prestanak rada motora.

Alfa Romeo Giulietta

U svetu pokvarenih automobila na putevima, Alfa Romeo je kralj.

Uprkos tome što su napravljeni u Italiji, baš kao što je to slučaj sa Ferrarijem i Lamborghinijem, mnogi su očekivali da će Alfa Romeo biti pouzdan auto, ali pogrešili su.

U istraživanju kompanije osiguravajuće kuće Warranty Direct otkriveno je da su najveći broj naloga za isplatu popravaka poslali vlasnici Alfa Romea. Ali postoje i dobre vesti, Giulietta je imala najmanju cenu popravaka.

Fiat 500L

Ovaj model osmišljen je kao stariji brat modelu 500. Imao je više prostora i jači motor sa 160 konjskih snaga.

Međutim, automobil se pojavio na tržištu sa problematičnim automatskim menjačem. Zapravo, usledilo je toliko žalbi da je Chrysler odlučio opozvati gotovo 20 000 vozila kako bi nadogradio softver.

Vozači su se žalili i na motor koji bi prestao raditi bez mogućnosti da se ponovo pokrene, jer je transmisija bila „zarobljena“ u drugoj brzini. Consumer Reports je ovaj automobil uvrstio među 10 najgorih u 2017. godini.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *