fbpx

Zanimljivosti o automobilima

PET automobila koji izgledaju mlađe nego što zapravo jesu

Evo naše subjektivne liste automobila koji izgledaju mlađe nego što zaista jesu. Kriterijume koje koristimo najlakše je opisati ovako: “Vaš je automobil star više od 10 godina, ali vaš komšiluk misli da je prilično nov.”

Poenta je pokazati automobile za koje je vreme bilo prijateljski naklonjeno. Ne mislimo na njihovu trajnost, već na izgled. Za potrebe liste pretpostavljamo da govorimo o lepim automobilima, ali znamo da u nekim slučajevima može biti vrlo teško kupiti bilo šta u dobrom stanju.

5. Mitsubishi Outlander 2

blank
Foto: automobili.ba

Japanski SUV proizvodio se od 2006. do 2012. godine. Proizvodio se kao blizanac Citroen C-Crossera i Peugeota 4007, ali francuski dizajnerski “ukusi” nakon mnogo godina imaju prilično negativan efekat. No, terenac sa značkom Mitsubishija i dalje izgleda dobro. Sve zato što se dizajnerski pravac koji je uveo japanski proizvođač koristi i danas. Preporučujemo odabir automobila sa izdržljivom benzinskom atmosferskim motorom ispod haube.

4. BMW Z4 E85

blank
Foto: sr.auto-data.org

Nemački roadsteri se sa razlogom zovu Z. Ovo slovo se odnosi na nemačku reč “Zukunft” koja znači budućnost. Iako nismo uvereni da je roadster za dvoje zaista automobil budućnosti, jedno je sigurno. Prva generacija Z4 serije E85 lansirana je pre gotovo 20 godina i ovaj automobil i dalje izgleda jako dobro! Osim toga, ispod poklopca motora možete pronaći atmosferske M54 motore, koji snagu prenose na zadnju osovinu putem ručnog menjača.

3. Volkswagen Multivan / Transporter T5

blank
Foto: automobili.ba

Za kombije vreme prolazi mnogo sporije, a nove generacije se uvode mnogo ređe nego u slučaju automobila. Gotovo dve decenije Volkswagen grupacija neprestano razvija jedinstvenu strukturu, iniciranu serijom modela T5. Automobil ima zalepljene bočne prozore i unutrašnji raspored koji se koristi i danas. Za one koji insistiraju na tome da prvi T5 već ima “bore” predstavljamo fotografiju facelift verzije. Za neobučeno oko, takav bi se kombi mogao proizvesti čak i juče. Shvatamo da će Volkswagen Transporter najčešće biti izgrižen zubom vremena. Ali šta ako biste mogli pronaći lep primjerak, na primer Caravelle ili Multivan?

2. MINI R56

blank
Foto: automobili.ba

Na drugo mesto stavljamo britanskog mališana. Od preuzimanja marke od strane BMW-a, proivođač dosledno sprovodi svoju filozofiju dizajna, zahvaljujući kojoj njeni proizvodi imaju jedinstven izgled. Mogao bi se sastaviti i prvi “novi” Mini iz serije R50, ali verujemo da je sledeća generacija R56 (na tržištu od 2006.) takođe stara i izgleda mnogo mlađe. Nažalost, ti su automobili opremljeni vrlo lošim benzinskim motorima iz THP porodice, što ih čini jeftinima. Zapamtite – to bi mogla biti zamka!

1. Fiat 500

blank
Foto: automobili.ba

Retro stil postao je pokretačka snaga za tržište malih gradskih automobila u prvoj deceniji novog milenijuma. Videvši uspeh Minija, Fiat je hteo oživeti kultni 500. Verujete li da je ovaj simpatični mališan do prvih kupaca stigao već davne 2007. godine? O uspehu ovog dizajna najbolje svedoči činjenica da se Fiat 500 do danas može kupiti u prodajnim salonima.

Izvor: automobili.ba