fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Ova nalepnica na automobilu sadrži važne informacije, evo i koje (VIDEO)

Najčešće se nalazi na B nosaču s vozačeve strane, a redovno ostaje nezapažena.

blank

Apsolutno neopravdano jer ova nalepnica sadrži važne informacije i nikako ne zaslužuje da bude zanemarivana. Dokaz je da nije dovoljna samo vizuelna kontrola guma, kao i da postoji pritisak do kojeg gume moraju da budu napumpane.

Danas stvari uveliko spašavaju senzori pritiska, koji „paze“ da je pritisak vazduha u gumama u granicama prihvatljivog. To u prevodu znači da postoji tolerancija, a ona u određenim situacijama omogućava osetno odstupanje od optimalnog pritiska.

Ako ste se pitali koji je idealan pritisak u gumama, pomenuta nalepnica nudi sve odgovore, piše Index.hr. Radi se o vrednostima koje je propisao proizvođač, a zavise o veličini pneumatika i planiranom opterećenju, odnosno broju putnika. Vrednosti su izražene u dve jedinice, bar i kPa, a različite su za prednje i zadnje gume.

Ako slučajno ne nađete nalepnicu na stubu s vozačeve strane, ne očajavajte. Postoje još neka mesta gde se nalazi, poput okvira vrata, unutrašnje strane poklopca otvora rezervoara goriva i pretinca ispred suvozača. Konačno, iste informacije se nalaze i u knjizi s uputstvima koju dobijate uz automobil.

A ako se pitate zašto je sve to važno, odgovor je jasan. Prenizak pritisak u gumama znači veću potrošnju goriva, ali i lošije vozne karakteristike. Ako gume nisu dovoljno napunjene, jače se troše spoljašnje ivice. Ako je pritisak pri većim brzinama za 20% niži, habanje guma može da se poveća i do 30%.

Preveliki pritisak donosi neravnomerno trošenje gume, ali i izraženije klizanje vozila. Takođe, guma se lakše probuši.

Izvor: Index.hr