fbpx

Zanimljivosti o automobilima

OSAM korisnih saveta za dugovečno kvačilo

Umerenom vožnjom bez naglih polazaka i sportskih šaltanja znatno će se produžiti vek kvačila. Dobrom vozaču kvačilo može trajati koliko i automobil, a nerazumnom vožnjom mogu ga uništiti u samo jednoj vožnji.

blank
Foto: autonovosti.com

Ako nekom vozaču kvačilo izdrži osamdeset ili sto hiljada kilometara, radi se po pravilu o dobrom vozaču. Vredi i obrnuti slučaj, jer je trajnost kvačila veliki indikator kvaliteta vozača, piše portal automobili.ba.

Ako kvačilo u vašem autu traje manje od 80.000 km, bilo bi dobro da analizirate sopstvenu vožnju.

– Polazite li često uz škripu guma?
– Poigravate li se kvačilom prilikom čekanja pred semaforom?

Je li vam normalno da iz ‘rikverca’ bez kočenja ubacite u prvi stepen i krenete. Ako je navedeno stil vaše vožnje, pronašli ste uzrok male trajnosti kvačila vašeg automobila.

Prerano potrošena kvačilo ukazuje da je i motor i celi prenosni mehanizam bio izložen povećanom opterećenju i trošenju. Važno je naglasiti da se u samo jednoj nerazumnoj vožnji automobil može više “potrošiti” nego u godinu dana normalne vožnje.

Kvačilo omogućuje uspostavljanje i prekid prenosa snage sa motora na pogonske točkove. Takav je prekid (i ponovno uspostavljanje) potreban prilikom kretanja sa mesta i kod menjanja stepena prenosa.

Pritiskom na papučicu kvačila vozač razdvaja zamajac, tanjir kvačila (disk, odnosno lamelu) i potisnu ploču. Zamajac je kruto povezan sa kolenastim vratilom, a tanjir kvačila nataknut je na vratilo kvačila i okreće se zajedno sa njim.

Uzdužni žlebovi na kraju vratila omogućuju pomicanje tanjira kvačila prema zamajcu kad ga pritisne potisna ploča. Pritiskom na papučicu kvačila smanjuje se pritisak potisne ploče na tanjir kvačila, te se razdvajaju kolenasto vratilo i vratilo kvačila.

U trenutku dodira počinje (doslovce) struganje lamele o metal i prenos okretnog momenta sa motora na menjač. Dok traje (struganje) prenos se odvija kinematičkim, a kad se kvačilo potpuno uključi statičkim koeficijentom trenja.

Svaki ciklus odvajanja i razdvajanja kvačila dovodi do određenog trošenja lamele. Da bi taj proces bio što sporiji i ‘bezbolniji’ potrebno je pažljivo rukovati sa kvačilom.

KORISNI SAVETI

  1. kvačilo mora biti ispravno podešeno i početi uključivati čim se papučica popusti za jedan centimetar
  2. prilikom svakog menjanja stepena prenosa papučicu kvačila pritisnite do kraja
  3. tokom vožnje nemojte nogu držati na papučici kvačila, jer povećavate proklizavanje i trošenje lamele
  4. ne polazite sa velikim gasom, jer nepotrebno povećavate trošenje lamele
  5. papučicu kvačila puštajte sa osećajem. I prebrzo i presporo puštanje papučice povećava trošenje lamele
  6. kvačilo nije kočnica! Nakon vožnje unazad najpre zakočite, a tek potom krenite napred
  7. ako se zaustavite na izuzetno velikoj uzbrdici, vratite se do ravnog dela i onda krenite
  8. izbegavajte sportsku vožnju i polazak uz škripu guma, jer u samo nekoliko vožnji možete uništiti lamelu

Izvor: automobili.ba