fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Opel će u svom pogonu proizvoditi i DS, a sredinom 2021. godine izrađivaće ga i u Rüsselsheimu

Opel je objavio da će se koncentrisati na proizvodnju automobila u svom glavnom pogonu u nemačkom gradu Rüsselsheimu. U budućnosti će se s tamošnjih montažnih linija silaziti tri modela, a jedan od njih će biti DS, prenosi Tportal.hr.

blank
Foto: Opel/Grafička obrada:Z.M

Od leta 2021. pa dalje, novi model PSA premium marke DS Automobiles će se proizvoditi u ovoj fabrici, najavio je nemački proizvođač koji pripada francuskoj PSA grupi. Limuzina Insignia trenutno silazi s montažne trake u tom postrojenju s 2.400 zaposlenih (stanje krajem 2019.), a nova generacija kompaktnog automobila Astra biće dodata krajem 2021. godine.

Generalni direktor Opela Michael Lohscheller je rekao: ‘Investicija će dugoročno ojačati proizvodnju vozila na lokaciji Rüsselsheim s proširenom ponudom proizvoda.’ Reč je o milionskom ulaganju, jer se Opel uveliko oslanja na elektromobilnost.

Istovremeno, prema informacijama kompanije, planira se prestanak proizvodnje menjača i otkivaka u fabrici u Rüsselsheimu tokom 2021. godine. Oko 200 zaposlenih još uvek radi na tom programu, a uprava sada želi da započne razgovore sa socijalnim partnerima. U načelu su se dogovorili da neće biti otpuštanja radnika do sredine 2025.

Metalski sindikat IG Metall i Opšti radni savet Opela su kritikovali planirano zatvaranje pogona za proizvodnju menjača u Rüsselsheimu. ‘Uložićemo sve napore da Rüsselsheim ne postane puko postrojenje za montažu, već da on ostane mesto potpune proizvodnje i razvoja automobila’, naglasio je sindikalista Rudolf Luz, koji je član Opelovog nadzornog odbora.

Možda je jedan od modela DS Automobiles i novi DS9, koji je s dužinom od 4,93 metra, širinom 1,85 metra i velikim točkovima upečatljiviji od ostalih salona u svojoj klasi. Koristi novu verziju EMP2 (Efficient Modular Platform 2) arhitekture s dužim međuosovinskim rastojanjem koji se pre nije koristio s limuzinskim automobilom, što uveliko koristi zadnjem putničkom prostoru.

DS 9 će se na početku nuditi s novim E-TENSE hibridnim pogonskim sistemom koji sadrži PureTech turbo-benzinski motor s električnim motorom za ukupno 225 KS snage i sposobnim za prelaz između 40 i 50 kilometara (WLTP) u režimu nulte emisije zahvaljujući bateriji od 11,9 kWh.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *