fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Omiljena mesta za pojavu rđe

Rđa je prirodni neprijatelj svakog automobila. Uprkos sve savršenijim koktelima različitih metala spojenih u jedno, odnosno iako posedujemo sve bolje legure koje su na raspolaganju proizvođačima automobila, a koje su razvijene od strane hemijskih eksperata i stručnjaka iz oblasti inženjeringa, nestabilna hemijska struktura gvožđa, kao okosnice svih tih legura, uzrokuje sklonost tog „hibridnog“ materijala ka koroziji, onda kada je u prirodnom okruženju.

blank
Foto: muskimagazin.rs

U početku još uvek mala tačkica, koja je braon boje, ili pak maleni nabubreli balon pri dnu vrata, prvi su znaci da je neželjeni proces korozije iniciran. Tako kreće rđa. Kako bismo sprečili širenje korozije, prvo što je neophodno jeste vršenje vizuelnog pregleda, i to na redovnim osnovama. Imajući to u vidu, važno je znati gde gledati. Pa hajde da vidimo zajedno koja su to mesta s najboljim predispozicijama za pojavu rđe na automobilu.

Sama pojava rđe je rezultanta hemijskog procesa u kom metal dolazi u kontakt s kiseonikom. Proces oksidacije metala počinje nakon što se skine zaštitni sloj s metala. Propust da se ponovo nanese zaštita na metal po pravilu rezultira time da dođe do širenja zone u kojoj se korozija odigrava, sve dok ne dođe do sveprožimajućeg propadanja metala, piše Auto Republika.

Prednji i zadnji blatobrani

Najranjiviji delovi automobila u odnosu na koroziju su zone iznad prednjih i zadnjih točkova, odnosno lukovi. Razlog se krije u tome što gume prilikom kretanja vozila nabacuju u tu zonu vodu, zemljište, kamenčiće i ostalo što se nađe na drumu pod točkovima.

Sva ta tela i tečnosti narušavaju strukturu zaštite metala, odnosno skidaju farbu i osnovni premaz s karoserije, na koji način se otvara kontaktna zona između metala i vazduha, to jest kiseonika. Onda postepeno kreće rđa. Od male, jedva vidljive tačkice, kroz vreme dobijamo ozbiljan, i problem koji se širi na karoseriji.

Lečenju je nužno pristupiti čim pre.

Sajtne

Naredno omiljeno stanište korozije se krije na bočnim pragovima pošto se može destiti da fabrički varovi ne budu baš savršeni, ostavljajući tako mesta na kojima može da se probije voda. Gde je voda u dodiru s metalom, rizik od pojave korozije drastično raste.

Ručice za otvaranje vrata i pod prtljažnika

Ručice za otvaranje vrata, kao i prateći sitniji sklopovi u najbližem okruženju, pritom misleći na bravu i sam mehanizam, predstavljaju idealnu zonu za rađanje zla zvanog rđa. Razlog tome su brojne rupe koje su prisutne uz više komponenti koje su u trenju jedna s drugom. Idealno mesto za pojavu rđe.

Među ostalim favoritima za pojavu korozije se ističe metalna površina ispod prostirke na dnu prtljažnika, gde može dospeti voda s donje ili gornje strane i to iz raznoraznih razloga, o čemu smo ranije pisali. U rizične sekcije na karoseriji spada i okruženje prednjeg i zadnjeg vetrobranskog stakla.

Ono što je ovde najbitnije vredi ponoviti. Koliko zdravlju čoveka doprinosi redovna poseta stomatologu, toliko je za automobil bitno redovno pregledati zdravlje karoserije u odnosu na rđu.

Izvor: autorepublika.com