fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Od ponedeljka na većini saobraćajnica u Parizu ograničenje brzine od 30 km/h

Od ponedeljka 30. avgusta u gotovo celom Parizu važi ograničenje brzine od 30 kilometara na sat, a odredba se ne odnosi na periferiju i nekoliko najvažnijih žila kucavica poput bulevara Maréchaux i važnih saobraćajnica u zapadnom Parizu.

blank
Foto: 021.rs

Meru podržava većina Parižana i Parižanki, ali snažno joj se protive stanovnici regije Ile-de-France, piše Le Parisien.

Treba podsetiti da je i pre uvođenja ove mere na 60 posto saobraćajnica u Parizu brzina bila ograničena na 30 km/h.

Stanovnici Pariza moraće da se naviknu na to da od ponedeljka na većini saobraćajnica metropole važi novo ograničenje brzine od 30 km/h, a brzinom od 50 km/h automobili će moći da se kreću samo na određenom broju saobraćajnica. To će se odnositi na obilaznicu Périphérique i još nekoliko žila kucavica poput bulevara Maréchaux, dva dela saobraćajnica uz Senu. Isto važi za avenije Bois de Boulogne i Vincennes te važne saobraćajnice u zapadnom delu grada, a to su avenije Champs-Elysées, Foch, Grande Armée, rue Royale te saobraćajnice u 12. i 14. arondismanu.

Lista je objavljena na sajtu Grada Pariza.

Svrha nove mere je poboljšati bezbednost drumskog saobraćaja i smanjiti zagađenje bukom, broj saobraćajnih nesreća i poboljšanje protoka saobraćaja. Procenjuje se da će se novim ograničenjem brzine nivo buke smanjiti za tri decibela te da će se istovremeno prepoloviti broj nesreća i smrtnih slučajeva na gradskim saobraćajnicama.

Mada mere podržava velika većina stanovnika glavnog francuskog grada, problem bi mogao da nastane na periferiji i u okruženju Pariza gde se zahteva ograničenje od 50, odnosno 70 km/h.

Izvor: Seebiz.eu