fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Novi saobraćajni znak za nova vremena

Ovo je novi saobraćajni znak, to je ploča s belim dijamantom na plavoj ili crnoj podlozi. Ako se vozite trakom na kojoj je postavljen znak, morate da ispunite određene uslove. Možete da se vozite samo ako ste u automobilu s najmanje dve osobe ili ako imate električni automobil, odnosno hibrid.

blank
Foto: flipboard.com

Taksiji sa ili bez putnika takođe mogu da prođu novi znak. Svako ko prekrši pravila može da bude kažnjen s 90 do 135 evra, piše Revija HAK. Znak možete da viditei na A48 u Grenoblu i A6/A7 (M6/M7) u Lionu. Na autoputevima ćete uglavnom susresti beli dijamant na elektronskim portalima, a to znači da se prohodnost traka može menjati, u zavisnosti od vremena, saobraćajnih gužvi…

blank
Foto: flipboard.com

Znak možete susresti i u urbanim sredinama. Gradonačelnici mogu sami da odluče da li će ga upotrebiti ili ne. Zato se uslovi za ulaz mogu razlikovati od mesta do mesta. Srećom, naznačeni su pored ili ispod belog dijamanta. Španija, Austrija i Norveška takođe koriste ovaj znak. U Americi i Kanadi ovaj znak nosi i naziv HOV (High Occupany Vehicles) – za vozila s više putnika.

Izvor: Revijahak.hr