fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Nove ili polovne gume?

Da li kupujete nove ili polovne gume? Znate li koje se više isplate?
Odgovor na pitanje da li se više isplate nove ili polovne gume zavisi od više faktora. Najbitnije pitanje sa finansijskog aspekta je koliko planirate da vozite automobil koji trenutno vozite.

blank
Foto: Kingsley Group

Finansijski aspekt
Radni vek guma je uslovljen stilom vožnje. Češća i oštrija kočenja će potrošiti pneumatik mnogo brže nego umerena vožnja. Drugi najbitniji faktor je ispravnost trapa i kočnica. Može se desiti da se guma nejednako potroši na spoljnom ili unutrašnjem delu zbog neke neispravnosti, ili loše podešene geometrije oslanjanja. Nova guma ima šaru od oko 8mm, a gume na automobilu traju u proseku od 40.000 km do 60.000 km.

Zimske gume
Minimalna dozvoljena dubina šare na zimskim gumama je 4mm. To znači da se nova zimska guma sme potrošiti 4mm. Nova guma nekog od poznatijih brendova (Goodyear, Michellin…) u dimenziji 15″ košta oko 70 evra. To znači da jedan milimetar šare nove zimske gume platimo 17,5 evra.

Polovna guma u istoj dimenziji košta oko 25 evra. U najboljem slučaju, naćićete gumu sa dubinom šare oko 5-6mm, a često i one sa manjom. Ako polovna zimska guma ima 5,5mm šare, nju ćete po milimetru platiti 16,7 evra.

Na prvi pogled deluje da je polovna guma malo jeftinija. Međutim, stvari nisu tako jednostavne. S obzirom na to da će polovna guma kraće trajati, moraćete nekoliko puta da plaćate montažu i blansiranje što će poništiti uštedu koju ste napravili.

Letnje gume
Minimalna dozvoljena dubina šare letnje gume je 1,6mm. Zbog bezbednosti, preporuka je da ih menjate kada im dubina šare dođe na 2-3mm.

Ovo znači da ćete novu letnju gumu moći da koristite 6,4mm, a polovnu (ako ste je kupili sa šarom od 4,5mm) 2,9mm. Pri tom će vas nova letnja guma koštati 10,9 evra, a polovna 8,6 evra po iskoristivom milimetru šare.
Ni ovde ne treba zaboraviti na češću potrebu za montažom i balansiranjem kod polovnih guma.

Bezbednost
Kada je reč o bezbednosti, ne može se osporiti da su nove gume neuporedivo bolje od polovnih. Zaustavni put je značajno kraći, a upravljivost bolja u uslovima mokrog i klizavog kolovoza. Šara na pneumaticima im omogućava da istiskuju vodu i sneg i održe kontakt sa podlogom. Još jedna stvar o kojoj treba voditi računa kod kupovine polovnih zimskih guma je da je zimska guma sa šarom od 4mm na zakonskom minimumu i da je treba zameniti! Kupovina polovne gume sa šarom 4mm i manjom ne samo da vam neće doneti bezbednost, nego rizikujete da za to platite i kaznu.

Na kraju se moramo vratiti na početak priče. Ako se razmišljate da li da kupite nove ili polovne gume, pre svega razmislite o tome koliko ćete kilometara preći sa tim gumama i u kakvim ćete uslovima voziti.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *