fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Norveški projekat za suzbijanje prevara pri kupovini polovnih vozila

Registar u koji se upisuju sudari i oštećenja postaje obavezan?!

Kad pomenete prevare s polovnjacima i Norvešku, prva rekacija je: ma, nemoguće, takav kriminal tamo ne postoji. Međutim, dobri, pošteni Norvežani takođe muku muče s trgovcima koji vozila prikazuju boljima nego što to zaista jesu.

blank
Foto: revijahak.hr

Tako je u sudaru oštećeni automobil glumice Lise Tønne kupio trgovac Bilia, sredio ga i zatim ga preprodao drugom kupcu kao neoštećeno vozilo. Kako piše Revija HAK, ovaj slučaj je podigao prašinu u zemlji električnih automobila i nalazišta nafte. Norveški autoklub (NAF) i drugi zainteresovani čuvari norveškog poštenja su zatražili uvođenje registra polovnih automobila, u kome bi se pod kaznenom odgovornošću unosile sve ovakve situacije, sudari, oštećenja i slično. Kupce niko ne bi varao, a i prodavci bi bili obeshrabreni da puste mašti na volju prilikom oglašavanja polovnog automobila.

Norveška uprava za javne puteve podupire uvođenje registra, a on bi trebalo da sadrži podatke o tome kada je nastala šteta, o kakvoj vrsti štete je reč i ko ju je popravio. Sada je sve na Vladi, koja će doneti odluku, a pretpostavlja se da će podržati ovaj predlog.

Izvor: Revijahak.hr