fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Nemačka planira paket bonusa za kupovinu novih automobila

Nemačko ministarstvo ekonomije u novom podsticajnom paketu predlaže pet milijardi eura  vrednu šemu bonusa za kupovinu novih automobila.

blank
Foto: Woman and Wheels

Globalna prodaja automobila naglo je pala jer su fabrike automobila i saloni zatvoreni zbog pandemije koronavirusa. Nedavno istraživanje Instituta Ifo pokazalo je da su očekivanja u nemačkom automobilskom sektoru na najnižem nivou od 1991. godine, prenosi Rojters.

Ministarstvo ekonomije predlaže isplatu bonusa kupcima električnih i konvencionalnih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, uz ograničenje cene do 77 350 eura, a stimulativni paket na snazi bi bio do kraja godine, rekli su izvori u nedelju.

Prema planu ministarstva, osnovni bonus bio bi 2500 eura po vozilu, plus 500 eura za kupovinu vozila sa ekonomičnijom potrošnjom goriva. Trenutni popusti povećali bi se za 1 500 eura za kupovinu električnih i 750 eura za hibridna vozila.

Ministarstvo je odbilo da komentariše ove navode.

Mediji su izvestili da bi vlada u utorak trebalo da predstavi sveobuhvatan paket stimulacija za privredu, čija bi vrednost mogla dostići i do 80 milijardi evra.

Još je mnogo prepreka za predlaganje bonusa za kupovinu novih automobila, napominje Reuters.

Neki političari i industrijska udruženja već su kritikovali tu mogućnost, rekavši da bi program stimulisanja trebao biti povezan sa merama za borbu protiv klimatskih promena, a ne da favorizuje pojedine sektore.

Lider socijaldemokrata Norbert Valter-Borjans rekao je Rojtersu da podržava podsticaje za autoindustriju, ali da je podsticanje kupovine vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem bio pogrešan put.

„Ako država daje subvencije (za nove automobile), oni moraju da prate promene smera alternativnih motora. Ako daju popuste, oni moraju biti za električna vozila“, rekao je Valter-Borjans.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *