fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Naslednik Lamborghini Aventadora sa potpuno novim V12 motorom

Nakon deset godina proizvodnje, Lamborghini se konačno pozdravlja s modelom Aventador i njegovim V12 motorom. Međutim, to ne znači da kompanija odustaje od V12 motora.

blank
Foto: Autocar.co.uk

Lamborghini vredno radi na potpuno novom motoru koji će sa starim V12 motorom deliti samo broj ventila.

Ovog meseca je Lamborghini predstavio Aventador Ultimae koji je poslednje poglavlje sage Aventador koja traje deset godina. Aventador Ultimae pokreće 6,5 litarski V12 motor sa 770KS i 720 Nm obrtnog momenta. L539 V12 motor je specijalno razvijen za Avenador, a to je bio drugi potpuno novi V12 motor koji je našao svoj dom u jednom Lamborghiniju.

Pre nego se pojavio L539, svi Lamborghinijevi V12 modeli su koristili evoluciju Bizzarini V12 motora koji je prvobitno dizajnirao Giotto Bizzarini početkom šezdesetih godina prošlog veka. Ono što je počelo kao 3,5 litarski V12 motor 1963. godine završilo je kao 6,5 litarski V12 motor u modelu Murcielago LP 640.

Budući V12 motor će biti treći V12 u Lamborghinijevoj istoriji, a čeka ga veoma važan zadatak.

„Tehnologija je drugačija, radi se o potpuno novom motoru, novom pogonu, bateriji, sve je u potpunosti novo. Nema ništa iz Siana niti Aventadora“, izjavio je Winkelmann za Autoblog.

Sledeća generacija V12 Lamborghinija će kupcima ponuditi atmosferski V12 motor sa električnim hibridnim sistemom. Unikatna kombinacija koristi najbolje iz dve tehnologije i spasiće V12 motor.

Izvor: Klix.ba / Motor1.com