fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Najskuplji automobili na svetu su iz iste kompanije

Sva tri vozila koja su dostigla zaista astronomsku cenu na aukcijama delo su jednog brenda.

blank
Foto: dmotion.rs

Nije to ni Rolls-Royce, ni Bentley, niti neki od nemačkih proizvođača, ovde je reč, naravno, o jedinstvenom Ferrariju. Duga je i naročito slavom ovenčana istorija Scuderije, tokom koje su ponudili čitav niz fantastičnih automobila, pišu Nezavisne.

Stoga, nije ni čudno što su sva tri najskuplja automobila (do sada) upravo iz redova čuvene italijanske “štale”.

Šta više, čak 23 automobila od 40 najskuplje prodatih na javnim aukcijama izašli su upravo iz Ferrarija.

To dovoljno govori o tome koliko je ovo bitna marka i koliko su četvorotočkaši sa značkom propinjućeg konja važni za prebogate kolekcionare.

Na trećem mestu nalazi se Ferrari 335S iz 1957. godine koji je aukcijska kuća Artcurial prodala 2014. za basnoslovnih 35.711.359 američkih dolara.

Ovaj automobil ima iza sebe ozbiljno dugu prošlost, a učestvovao je na nekoliko prestižnih nadmetanja, kao što su 12h Sebringa, 24h Le Mana, Mille Miglia.

Druga pozicija pripada Ferrariju 250 GTO proizvedenom 1962. godine.

Ovo je prava poslastica za kolekcionare, jer je Ferrari stvorio svega 39 primeraka, te danas važe za najcenjeniji i ujedno najpoželjniji klasik.

Naravno, ovakvi četvorotočkaši se vrlo retko nađu u prodaji, a kada se do nje i stigne onda se postižu rekordne brojke.

Tako je predmetni automobil 2014. godine na aukciji Bonhamsa dostigao tada rekordnu cenu od 38.115.000 dolara.

Rekord nije dugo opstao.

Već u avgustu 2018. godine na jednom nadmetanju koje je organizovao RM Sotheby’s u Kaliforniji, Ferrari 250 GTO, sa brojem šasije 3413, dostigao je neverovatnu cenu od 48.405.000 dolara.

Ovaj automobil nadmetao se u 20 trka, i sve ih redovno završio, da bi se nakon toga penzionisao iz sportskih takmičenja.

Pomenuti Ferrari 250 GTO i dalje drži rekord za najskuplji automobil na svetu.

Stručnjaci veruju da će u narednim godinama upravo neki novi primerak ovog modela koji se pojavi na tržištu uspeti da prebaci i „magičnu“ broju od 50 miliona zelenih novčanica.

Izvor: nezavisne.com