fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Najružniji automobili poslednjih godina (FOTO)

Za mnoge ljude automobil je samo radni “konj” i namenjen je vožnji, a ne gledanju. Verovatno sa tim na umu proizvođači razvijaju automobile koji i ne “izgledaju” baš lepo, a ponekad su čak i užasno ružni.

blank
Foto: automobili.ba

Često su takva “ružna” vozila jednostavno vozila podređena obliku, poput Dacije Logan MCV ili Fiat Multipla, što se ne može poreći veštoj upotrebi enterijera. Ali zašto moraju biti tako … užasno osmišljeni?

Neki modeli koji se smatraju ne baš uspešnima ili jednostavno ružnima, rezultat napora izvanrednih dizajnera ili timova poznatih dizajnerskih kompanija – na primer, BMW serije 6 Chris Banglea ili Hyundai Matrix za koji je odgovoran … Pininfarina. Isti onaj što dizajnira, na primer, Ferrari.

Pripremili smo subjektivnu listu najneuspješnijih modela poslednjih godina. Moguće je da su mnogi od ovih automobila vrhunac dizajna za vas – mi to poštujemo. Verojatno mislite da na listi nedostaje model – ovde smo se kladili na Fiat Multipla ili Pontiac Aztek. Ali ovde nećemo smestiti sve automobile, a ova se dva i dalje pojavljuju u svakom sličnom tekstu.

Pogledate našu listu 10 najružnijih automobila poslednjih godina

10. BMW serije 6

blank
Foto: automobili.ba

Plod je generacije dizajna u BMW-u, koju je pokrenuo slavni Chris Bangle. Jedna stvar u ovom modelu izgleda strašno – zadnja strana. Poklopac prtljažnika izgleda kao da je silom “zalepljen”. Prevelik je, viri i samo izgleda kao polica. A kad bismo samo uklonili ovaj izbočeni “rast” i malo skratili zadnji kraj, silueta Serije 6 poprimila bi liniju nalik Porscheu 911 i … ne bi se našla na našoj listi.

9. Suzuki Liana

Posebno u hatchback varijanti prilično je ružan automobil. Na zadnjem delu automobila previše se “događa”, jer je puno svetiljki, a vrata prtljažnika su dvobojna i potpuno ravna. Osim toga, prednji dio Liane nije proporcionalan ostatku vozila. Celokupni utisak – dizajnerski košmar.

blank
Foto: automobili.ba

8. Nissan Micra

blank
Foto: automobili.ba

Automobil dizajniran uglavnom za žene, svojim izgledom ne osvaja njihova srca. Donji deo karoserije širi je od vrha, što je naglašeno utiskivanjem koje prolazi delom dužinom automobila. Rezultat je da kabina izgleda kao zalepljena staklena kapsula. Istovremeno, automobil je visok i ne ostavlja utisak stabilnosti u krivinama. Celi učinak neuspelog dizajna upotpunjen je glupim izrazom “lica” sa svetlima koja izgledaju poput ispupčenih očiju guštera.

7. Kia Rio

blank
Foto: automobili.ba

Izgleda pomalo kao da se sastoji od mnogih neusklađenih komponenti. Očito je Korejcima ponestalo novca za angažovanje dobrog dizajnera, a modelom se bavio slučajni radnik. Glatko telo bez rebra, nerazumljiv gril, nasumičan oblik prednjih i zadnjih svetala, jako izdužena linija karoserije i nekoliko drugih elemenata otežavaju probavu. Još jedan dobar primer automobila blage naravi.

6. Hyundai Matrix

blank
Foto: automobili.ba

Kako naziv može nagovestiti, izgleda prilično apstraktno. Cela stvar je nespretno glomazna, a učinak je upotpunjen kultnim utiskivanjem, što ostatku lišava pozitivan prijem automobila. Isprekidana linija prozora izgleda neprivlačno, kao da su vrata pozajmljena iz potpuno drugog modela. Teško je poverovati da je slavni dizajnerski studio Pininfarina, koji u svom portfoliu ima mnogo lepih Ferrarijevih modela, to potpisao …

5. Nissan Cube

blank
Foto: automobili.ba

Možda su u Japanu kockasti automobili popularni, ali ukus većine nas nije u stanju prihvatiti automobil sa aerodinamikom autobusa i izgledom igračke za decu. Osim toga, bočni prozor koji prolazi od pozadi ostavljaju utisak noćne more, zbog čega se automobil gledajući ga iz prikazanog na slici ne čini trodimenzionalnim, već dvodimenzionalnim i ostavlja dojam potpune apstrakcije.

4. Renault Thalia

blank
Foto: automobili.ba

Ovo je Renault Clio limuzina. Očigledno, dizajneri su žurili i prilikom pretvaranja hatchback verzije u limuzinu jednostavno su odlučili zalepiti komad lima na zadnju stranu Clia. Cela stvar je krajnje nedosledna i nerazumljiva, a zadnji stub ne samo da ograničava vidljivost, već i čini da automobil izgleda mnogo teže i glomaznije.

3. Ford StreetKa

blank
Foto: automobili.ba

Sportska verzija Forda Ka, još je ružnija od njega. U prezentiranoj perspektivi automobil ostavlja utisak “traljavosti”, a ipak je sam naziv povezan sa kompaktnim, sportskim telom. Zadnji deo je predug i izuzetno nezgrapan. StreetKa izgleda pomalo kao lenjo rastegnuti pas, a kraj auspuha jasno je povezan sa …

2. Dacia Logan MCV

blank
Foto: automobili.ba

Možda je reč o veoma praktičnom automobilu u koji se može smestiti pet osoba plus dvoje dece na sedištima u prtljažniku, ipak to je to. Zapravo, Dacia Logan MCV se može koristiti kao mrtvačka kola bez ikakvih izmena. Telo je predugo i nezgrapno, a zadnji je deo jasan primer viška …. Logan MCV nije karavan niti dostavni kombi. Sve i ništa u isto vreme.

1. SsangYong Rodius

blank
Foto: automobili.ba

Lider na našoj listi je najružnijih automobila poslednjih godina. Nije poznato šta su dizajneri imali na umu pri stvaranju ovog “dela”. Sa ovim automobilom je na neki način kao sa Hitchcockovim delima – na početku, tj. u prednjem delu automobila, doživljavamo šokantno iskustvo, a onda je samo još gore…

Izvor: automobili.ba