fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Najpouzdaniji BMW modeli u poslednjih dvadesetak godina

Sedamdesetih i osamdesetih godina, nemački automobili su izgradili reputaciju vozila vrhunske izrade i pouzdanosti.

blank
Foto: vrelegume.rs

Mercedes-Benz i BMW su u najvećoj meri uticali na kreiranje takve reputacije, konstruišući automobile kod kojih je akcenat na inženjeringu bio možda i previše izražen, poput „demonstracije sile“ i šepurenja u stilu „eto šta mi možemo da napravimo a drugi ne“. I zaista, bili su ispred japanske i američke konkurencije u smislu kvaliteta izrade, kvaliteta materijala i trajnosti. Međutim, u međuvremenu su ih Japanci pretekli po pitanju pouzdanosti, dok su nemački automobili počeli da plaćaju danak svojoj „prekomplikovanosti“ i visokim troškovima održavanja.

Ipak, u većoj ili manjoj meri, to su problemi s kojima se suočavaju svi vlasnici automobila, ali činjenica stoji da nemačka premijum vozila jesu kompleksnija u odnosu na većinu ostalih, kao i da njihove popravke i održavanje koštaju više. Takođe, od vlasnika zahtevaju više „pažnje“ u smislu redovnog i propisanog održavanja, jer se na taj način može sprečiti pojavljivanje brojnih problema.

Naravno, to ne znači da su svi nemački automobili pouzdani, čak i uz redovno, odgovarajuće servisiranje. Neki su mnogo pouzdaniji od drugih, a u ovom slučaju smo „pod lupu“ stavili neke od BMW-a koji su se najbolje pokazali.

Nekoliko je ključnih faktora ovde. Za početak, u analizu neće biti uključeni svi modeli koji su debitovali u poslednjih desetak godina. Prosto, nema dovoljno vremena van isteka garancije da bi se neki od tih automobila definitivno mogao etiketirati kao pouzdan ili ne. Ovde ćemo se držati starijih modela za koje postoje pouzdani podaci, pišu Vrele Gume.

BMW X3 E83

Možda se ne radi o modelu koji je najpopularniji kod „bimerofila“, ali prva generacija „iks trojke“ je zaista  sjajan mali SUV. Kurioziteta radi, Kris Bengl ga i dalje vozi.

Prva generacija X3 je jedan od BMW-ovih SUV-a s najboljim voznim osobinama. Upravljiv je, s dobrim odzivom i sposobnom šasijom. Međutim, ono što ga čini sjajnom kupovinom, čak i danas, je to što je relativno pouzdan automobil.

Jedan od uobičajenih problema koji se mogu detektovati kod E83, vezan je za pogonski zupčanik razvodnog reduktora. On može izazvati probleme na sistemu pogona na sva četiri točka ukoliko počne da otkazuje, ali na svu sreću, ne radi se o skupoj komponenti, niti je suviše komplikovana za zamenu. Naravno, kao i svako drugo vozilo, i X3 pati od brojnih sitnijih problema, ali nas oni sada ne interesuju.

Serija 3 E46

Interesantno, ova, jedna od omiljenih „trojki“ među „bimerofilima“, pouzdanija je od starije „sestre“ E36, koja baš i ne može da se pohvali odsustvom problema, bez obzira što je krasi jednostavniji inženjering. Mnoge „boljke“ kojima su se vlasnici E36 redovno bavili, otklonjene su dolaskom serije 3 E46.

Iz navedenog je potpuno jasno zašto je i dan danas ogroman broj ovog modela prisutan na svetskim putevima. Brojni primerci koji su prešli veliku kilometražu i dalje funkcionišu bez greške, a kvalitet izrade je takav da izgledaju novije od svojih vršnjaka drugih marki.

Naravno, kao i svaki drugi, i ovaj model se suočava s izvesnim problemima, ali ne čestim i ne teškim. Najveći, koji se pojavljuje redovno, odnosi se (kod 330i) na pucanje zadnjeg podsklopa šasije na ranijim modelima. Stvar je u visokom obrtnom momentu koji proizvodi 3,0-litarski motor, koji zna da bude „prevelik zalogaj“ za pomoćni deo samonoseće karoserije pozadi, tako da vremenom dolazi do njegovog pucanja. Međutim, sklop može biti zamenjen pre pojavljivanja problema, koji je BMW u međuvremenu rešio.

Serija 3 E90

Nakon E46, na scenu je stupio E90, kao solidna zamena, mada smo svojevremeno kritikovali  BMW-ove dizajnere za „nedostatak mašte“ kada je o ovom automobilu reč. Naravno, u njega je utkano više elektronike, a i kompleksniji je od prethodnika. Zapravo, bio je složeniji od većine BMW-a koji su se nalazili u prodaji u to vreme, ali je interesantno da se to nije pretočilo u probleme s pouzdanošću.

F90 serija 3 generalno nije stekla imidž automobila opterećenog kvarovima. Naravno, postoje neki problemi vezani za modele izvesnih specifikacija, kao što je to slučaj s N54 motorom u 335i i njegovom pumpom goriva visokog pritiska, koja zna da otkazuje. Ipak, kod kasnijih modela s N55 agregatom, taj problem je otklonjen. Ono što je u svemu dobro je što spornu pumpu, uz malo veštine i znanja, možete zameniti sami,  tako da nije „kraj sveta“ ako ona „ispusti dušu“.

Mimo navedenog, E90 se pokazao relativno pouzdanim, čineći svoje vlasnike na taj način srećnim. Zapravo, kada u obzir uzmemo sve ljude koje poznajemo, a da poseduju ovaj model, svi su zadovoljni svojim ljubimcima.

Dakle, ovo su BMW-ovi modeli koji su se u poslednje dve decenije pokazali relativno najpouzdanijim. Naravno, iskustva mogu varirati, posebno iz razloga što ne održava svako svoj automobil na isti način i uz istu pažnju. Poznato je „pravilo“ da se BMW održava kako treba u „prve dve ruke“, dok kod trećeg vlasnika, koji često nije platežno moćan kao prva dvojica, dolazi do ignorisanja nekih problema i neadekvatne nege. Čak i automobili koji se smatraju „superpouzdanim“, suočavaju se s izvesnim problemima. Zato zapamtite, to što je rođak vašeg komšije imao automobil koji „ga je ostavio na putu“ ili mu je „limarija protrulila posle pet godina“, ne znači da će se to desiti bilo kojem drugom vozilu tog tipa.

Izvor: Vrele Gume