fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Najopasniji putevi na svetu!

Koliko god se oslanjali na puteve, nisu svi toliko primamljivi, niti preporuka za sve.

blank
Foto: dnevnik.hr

Putevi su nedovoljno cenjeni sistem javne infrastrukture koji omogućava sve što uzimamo zdravo za gotovo u savremenom društvu – kretanje iz jednog mesta u drugo, putovanja. Ali koliko god se oslanjali na puteve, nisu svi toliko primamljivi, niti preporuka za sve. Travel Magazine predstavlja nekoliko najopasnijih puteva na svetu.

BR-116 (Brazil)

blank
Foto: Wikimedia Commons

Sa 4.385 km, BR-116 je drugi najduži autoput u Brazilui osnovna saobraćajnica koja povezuje 15 najbitnijih gradova ove zemlje. Autoput je zapravo u prilično dobrom stanju – ravan i relativno dobro održavan. Međutim, poznat je i kao „Autoput do pakla“ jer prolazi kroz neke od najgorih brazilskih četvrti u kojima vladaju kriminalne grupe gde postoji snažan protok droge i prostitucije…

Uspalata prolaz (Čile-Argentina)

Usred Anda na oko 3.200 metara, ovaj ozloglašeni planinski prevoj je glavna magistralna veza između Čilea i Argentine. Linije kamiona i dvospratnih turističkih autobusa polako prelaze delove ovog strmog i vetrovitog nagiba svakog dana. Da stvar bude gora, led i sneg mogu uticati na prolazak tokom cele godine, često potpuno zatvarajući put tokom zimskih meseci. Ogromni Isusov kip podignut je na obližnjem brdu 1904. godine kako bi automobilistima pružio božansko vođstvo.

Upoznavanje destinacija iz automobila popularno je među avanturistički nastrojenim putnicima. Ova vrsta putovanja omogućava vam osećaj slobode i priliku da sami odlučite gde ćete stati da uživate u jedinstvenom zalasku sunca.

Guoling tunel (Kina)

blank
Foto: Wikimedia Commons

Ovo je put koji ne toleriše greške ali ono što ovu rutu zaista čini neverovatnom je njena istorija. Naime, 13 meštana iz sela Guoliang odlučilo je da samostalno izgradi put 1972. godine kroz planinu. Bez pristupa teškim mašinama, čekićima i dletima polako su probijali liticu. Pet godina kasnije, postigli su neverovatan podvig, stvorivši ono što je danas međunarodna turistička atrakcija ali i vrlo rizičan put.

Zoji La (Indija)

blank
Foto: Wikimedia Commons

Ovaj put od 5,5 milja (9 km) koji se proteže kroz Himalaje u severnoj Indiji, nije za sve. Prašnjavi, neasfaltirani put dostiže visinu od 3.528 metara (11.574 stope) i dovoljno je širok da primi male automobile. Ali to ne sprečava ogromne autobuse i kamione da krivudaju duž jedinog prolaza između Kašmira i Ladeha.

Autoput Karakoram (Kina-Pakistan)

blank
Foto: Shutterstock

Klizišta i poplave su ovde velika opasnost, jer je tokom gradnje 1960-ih i 70-ih godina života izgubilo gotovo hiljadu radnika. Kao najpotpuniji međunarodni put na svetu, autoput Pakistana i Kine na vrhuncu dostiže ogromnih 15.396 stopa (4.693 metra). Većina rute od 1.300 km prolazi kroz smrtonosni planinski teren.

Autoput Sičuan Tibet (Kina)

blank
Foto: Shutterstock

Ovaj epski autoput od 1.240 milja izgrađen je pedesetih godina prošlog veka da poveže Kinu i Tibet. Pejzaži u potpunosti oduzimaju dah, kao i tanki vazduh na velikoj nadmorskoj visini. Ali ovaj put je takođe i izuzetno opasan. Klizišta, lavine, slaba vidljivost i klizave površine samo su neki od izazova sa kojima se treba boriti. U slučaju da to nije bilo dovoljno, tamo ima i dosta oštrih krivina na koje treba obratiti pažnju.

Izvor: nationalgeographic.rs / Travel Magazine

Na našem sajtu u kategoriji „KVIZ“, zabavi se i proveri koliko dobro poznaješ omiljenu marku automobila. Klikni „OVDE“.