fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Najjeftiniji Lamborghini Countach na svetu!

Ove godine, Lamborghini je predstavio Countach LPI 800-4, modernu interpretaciju kultnog Countacha, remek-delo dizajnera Marsela Gandinija, tada „karikaturiste“ u Bertoneu, legendarnog supersportskog automobila proizvedenog od 1974. do 1990. godine.

blank
Foto: Lamborghini

Definitivno, Countach je jedna od najvećih zvezda postera 1980 -ih, pored, naravno, neprikosnovenog Ferrarija Testarosse.

Sumnjivo je koliko je uspešan ovaj savremeni grofovski eksperiment (iako je već rasprodat) jer se mnogi ne slažu da on zapravo izgleda daleko od mitskog pretka i da su zato originalni primerci u velikom porastu, a skupi su čak i ako se nude. kopiju sa fotografije.

Danas više ne možete pronaći prvi Countach za manje od pola miliona evra, ali ako imate volju i dar za restauraciju, možete ići jeftinije – očekuje aukcijska kuća Historic, koja nudi ovaj primerak sa fotografijama cijena od 180.000 funti

To je verzija Lamborghini Countach LP500 S, poznatog i kao „5000 S“, evolucija iz 1982. godine sa snažnijim 4,8-litarskim V12 motorom od 380 KS i modernijim enterijerom od prve serije.

Pre nego što se pojavila sledeća varijanta modela 5000 Kuattrovalvola, napravljena je samo 321 kopija modela 500 S, od kojih je samo 37 primeraka sišlo sa trake sa volanom na desnoj strani za tržišta Velike Britanije, Australije, Japana.

Prema opisu aukcionara, automobil je bio gotov do 2008. godine „kada je demontiran radi potpune restauracije, međutim, preduzeće zaduženo za restauraciju je propalo, automobil je promenio vlasništvo, ali je ostao demontiran do danas.

Rečeno je da je automobil kompletan, uključujući i novo vetrobransko staklo, dok su svi ostali delovi originalni. Dobra stvar, automobil je do sada prešao samo 61.840 kilometara, ali posla će biti mnogo …

Izvor: B92.net