fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Najjeftiniji automobili u Srbiji koje vredi kupiti

Prema rečima Milana Belina, predsednika Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, u Srbiji je protekle 2021. godine prodato 30,416 novih vozila.

blank
Foto: Pixabay.com

To je za 16% (4.000 novih vozila više) više u odnosu na 2020. godinu kada je tržište u jednom periodu bilo potpuno stopirano zbog pandemije korona virusa, čije se ekonomske posledice i danas osećaju.

Međutim, prosečan kupac u Srbiji se verovatno pita da li su ovi pozitivni procenti realan pokazatelj kupovne moći i da li oslikavaju realne želje i potrebe kupaca?Činjenica je da cene novih i polovnih automobila skaču (prema nekim pokazateljima između 10 i 15% za nekoliko proteklih meseci), dok se očekuje da će se situacija smiriti tek kada prestane nestašica mikročipova i drugih delova na tržištu.

Ukoliko želite da prodate svog ljubimca, ovo je možda idealan trenutak da se odlučite za otkup vozila i automobila putem pouzdane agencije, koji se obavlja efikasno, profesionalno i po najboljim cenama, te je tako odličan način da zaradite za novu kupovinu.

Kada se oporavi tržište novih automobila, mogu se posledično očekivati i smanjenja cena na tržištu polovnjaka. A do tada, rešili smo da za vas prikažemo najpovoljnije opcije na tržištu i koji su to najjeftiniji automobili u Srbiji.

Najjeftiniji novi automobili u Srbiji

Početkom godine je ekipa SAT emisije obavila test novih automobila koji će biti dostupni na tržištu u Srbiji tokom 2022. godine i to za nešto više od 10.000 evra za pojedine modele, pa sve do približno 20.000 evra za one nešto skuplje modele.U ovom cenovnom rangu se trenutno nalaze novi automobili koji predstavljaju najpovoljnije opcije na tržištu.

Najjeftiniji novi automobili u Srbiji za tekuću 2022. godinu jesu:

blank

#1 Škoda Fabia – praktičan i udoban model

Model Škoda Fabia četvrte generacije postavljen je na MQB-AO Volkswagen platformu. Zahvaljujući tome, novi automobil je dobio na komforu, dužini i jednostavnijoj implementaciji bezbednosnih sistema.Cene različitih varijanti modela Škoda Fabia zavisiće od pogonske snage, pa prema tome na našem tržištu možemo očekivati:

blank

Pored više komfora za putnike i prostora u gepeku, vozačima i njihovim saputnicima dopašće se i moderan enterijer ovog modela, kao i centralni ekran koji ima brojne funkcije. Najveće izmene odnose se na tanka LED svetla, nove maglenke i preoblikovan prednji branik.Nova Škoda nudi više praktičnosti, udobnosti i tehnologije sa znatno zabavnijim enterijerom i instrument tablom, te u svom cenovnom rangu predstavlja odličnu opciju za kupovinu.

#2 Hyundai Bayon – model sa odličnim bezbednosnim sistemom

Cena za osnovni model Hyundai Bayon, sa benzinskim motorom 1,2 MPI i snagom motora od 84 KS je oko 16.800 evra, dok najskuplja varijanta ovog modela sa 1.0 T-GDI motorom i 100 KS iznosi 22.790 evra.Dugačak 4 m i 18 cm, Hyundai Bayon nudi komforan enterijer i prtljažnik od 411 litara, kao i bogatu opremu koja skoro da omogućava poluautonomnu vožnju. Ukoliko se odlučite za ovaj model moći ćete da birate između dve opcije menjača sa glatkim prenosom:

blank

Osim na komfornoj unutrašnjosti, kompaktnoj spoljašnjosti i impresivnim performansama u ovom cenovnom rangu, proizvođač se fokusirao i na bezbednosni sistem koji vozačima omogućava da prate traku, izbegnu frontalni sudar, sudar pri unakrasnom saobraćaju iza vozila, kao i sudar u mrtvom uglu.

#3 Toyota Yaris Cross – sjajan dizajn i pogon na svim točkovima

Najokretniji i najzabavniji auto sa naše liste, hibrid Toyota Yaris Cross dostupan je na svim tržištima, dok je benzinac sa prednjim pogonom dostupan samo na nekim tržištima.

Hibrid napred ima benzinski motor i elektromotor, a pozadi takođe elektromotor, pa je pogon na sva četiri točka, prilagođen različitim vremenskim uslovima. Ovaj model predstavljen je kao idealan gradski SUV. Od standardnog Yarisa razlikuje se po bogatijoj kabini – sa velikim ekranom ispred vozača i naprednom generacijom multimedijalnog sistema.Startna cena ovog modela sa osnovnim paketom opreme je oko 17.500 evra.

#4 Renault Arkana (Megane Conquest) – elegantan SUV

Renault Arkane, odnosno Megane Conquest kako se naziva samo na našem tržištu zbog problematike koju je kompanije uočila sa originalnim nazivom, još jedan je od veoma povoljnih opcija na tržištu.

Kada se uporedi sa modelima sa naše liste, ovaj SUV izdvaja se kao vozilo sa prostranijom i prefinjenenijom kabinom i bogatijim kompletom opreme. Najveći predstavnik sa naše liste ima ujedno i najveći prtljažnik, a po specifikacijama je veoma blizu premium segmenta, dok je cenovno i dalje veoma povoljna opcija na tržištu.

Kupcima su u ponudi su dva benzinca – ZEN i INTENS i jedna hibridna opcija – R.S. LINE. Cena za ZEN je od 27.590 evra, za INTENS od 29.590 evra, a za R.S. LINE hibridni model od 32.290 evra. ZEN, najjeftiniji novi automobil od ponuđena tri, nudi sistem za parkiranje napred i nazad, sistem automatskog kočenja sa prepoznavanjem pešaka u gradskoj vožnji kao i brojne druge opcije.Precizan i udoban, kako navode stručnjaci, novi Megan Conquest je odličan izbor za prosečnog kupca u Evropi.

#5 Dacia Spring – najjeftiniji električni automobil na evropskom tržištu

Na listi top 5 novih automobila koje smo vam predstavili, Dacia Spring je najmanji model, ali to proizvođače nije sprečilo da kreiraju primamljiv enterijer i obezbede komfor, kako vozaču, tako i svima koji se u automobilu nađu.

Dacia Spring ima elektro motor snage 44 KS i 125 Nm obrtnog momenta u kombinaciji sa baterijom kapaciteta 26.8 kW koja daje radijus od 230 km, odnosno 305 km u gradu. Odličan je za vožnju urbanim gradskim sredinama, a najveća brzina koju dostiže je 100 km/h.Dolazi u dve varijante, cena je oko 18.000 evra. Međutim, uz subvencije koje naša država nudi (5.000 evra za kupovinu električnih vozila) možemo reći da je na listi na kojoj su najjeftiniji električni automobili, Dacia Spring na samom vrhu.

Najjeftiniji polovni automobili u Srbiji

Cene polovnih automobila zavise od brojnih faktora, pa su tako veoma promenjive. Za isti modela automobila cena može da varira u zavisnosti od njegovog stanja, pre svega pređene kilometraže, snage motora, dodatne opreme, godina starosti, itd.

Istražili smo trenutnu ponudu, pa vam predstavljamo nekoliko listi automobila različitih cenovnih rangova.

Najjeftiniji polovni automobili do 500 evraU ovoj grupi nalaze se uglavnom veoma stara vozila ili vozila koja nisu u voznom stanju, kao i automobili bez registracije:

blank

Preko 500 evra mogu se pronaći bolji polovni automobili, a kako cena raste tako je vozilo očuvanije, uglavnom registrovano, veće konjske snage i sa manje pređenih kilometara. Neki od automobila koji su popularni na oglasima po povoljnim cenama su:

blank

Pre kupovine automobila, treba dobro razmisliti o performansama koje su za vas važne i na taj način izabrati model koji odgovara vašim potrebama. Cene se redovno menjaju u skladu sa ponudom i potražnjom na tržištu, pa je preporuka redovno se informisati i načiniti pravu odluku prilikom kupovine.Nadamo se da vam je naš tekst pomogao da saznate koji su to najjeftiniji automobili u Srbiji, kako novi tako i polovni modeli.

Izvor: Telegraf.rs