fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Najgori Mercedesovi dizelaši!

Mercedes je poznat po proizvodnji izvrsnih dizelaša. U legendarnim modelima W124 prelazili su milion kilometara bez popravke. Međutim, čak je i Mercedes imao nekoliko kikseva.

blank
Foto: automobili.ba

Pri odabiru najgorih Mercedesovih dizelaša pokušali smo ih sagledati sveobuhvatno, pazeći ne samo na ukupnu trajnost samog motora, već i na njegovu dodatnu opremu i menjače. Može se ispostaviti da će otežan pristup ili nepouzdani “automat” uništiti sve uštede koje su postignute zahvaljujući manjoj potrošnji goriva u poređenju sa benzinskim motorom. 

Polovni Mercedes dizel 160/170 CDI (OM688) – razumno pristojan motor, problematična dodatna oprema

Karoserija prvog Mercedesa A klase ili Vanea temeljenog na njemu ima tzv sendvič konstrukciju. Sa jedne strane, to je prednost, omogućila je stvaranje relativno malog, ali prostranog i sigurnog automobila (u slučaju sudara, motor, nagnut pod velikim uglom, klizi ispod poda i neće uletiti u kabinu). Nažalost, ovo rešenje je loše kada postoji potreba za servisiranjem. Čak i zamena pomoćnog kaiša može biti poskupa. Troškovi se generišu i zamenom “alternatora vodeno hlađenje” ili startera. Pri odabiru A klase ili spomenutog Vanea sa dizelom, morate biti spremni na dodatne troškove. Motor je možda već jako potrošen. Tipični su kvarovi dvodelnog plivajućeg zamajca i istrošenost mlaznica koje počinju izlivati gorivo (srećom, mogu se obnoviti). Slab element je kvačilo, koje u jačim verzijam deluje na granici svoje mehaničke čvrstoće. Korisnici takođe kritikuju 1.7 dizel zbog niske radne kulture.

Polovni dizel Mercedes 160/180/200 CDI (OM640) – nezgodna stvar zbog dodatne opreme i uske instalacije

Posebno dizajnirani motori videli su i drugo izdanje malih Mercedesovih automobila. Četverocilindrični OM640 motori ugrađeni su u A klasu i B klasu. Njihova prepoznatljivost bila je, između ostalih kapacitet 2,0 (u ostalim modelima marke početna tačka bila je 2,1). Dizajneri su se još jednom usredotočili na “sendvič” konstrukciju, što znači težak pristup mnogim elementima pogonske jedinice koja je bila nagnuta pod uglom od 60 stepeni. Mlaznice su osetljive na kvalitet goriva. Korisnici automobila takođe izveštavaju o prosečnoj trajnosti kvačila. Ne preporučujemo primerke sa automatskim menjačem. Ovo je kontinuirano promenljivi autotronic prenos. Zamena kaiša i remenica menjača, kao i ostale popravke puno koštaju.

Polovni dizel Smart / Mitsubishi 1.5 OM639 – tri cilindra za srodne modele

Pre desetak godina Mercedes je pokušao razviti marku Smart. Model ForFour, tehnički blizanac Mitsubishiju (automobili su izrađeni u istoj fabrici), trebao je postati pokretač i predvodnik ove marke. Mercedes je posebno za njih stvorio trocilindarski motor OM639, koji je stvoren kao rezultat amputacije jednog cilindra iz motora OM640. Motor ima nisku radnu kulturu, a godinama kasnije možete očekivati ​​probleme sa mlaznicama, turbopunjačem ili dvodelnim (plivajućim) zamajcem. Ne spominjemo ga slučajno, jer su benzinski motori u Coltu ili ForFouru praktički pouzdani. Pored ovaga, biće ih puno lakše prodati jer se tržište polovnjaka okreće od dizela ka gradskim automobilima, čak i ako su vrlo ekonomični.

Polovni Mercedes 2.1 CDI dizel (OM651) – mlaznice i kvar lanca

Dostupno u: Mercedes A-klase III (W176), B-klase II (W246), C-klase (W204 / W205), E-klase (W212), CLA I (C117), S-klase (W221 / W222) , CLS II (C218)), GLA I (X156), GLK (X204), SLK III (R172), ML III (W166), Vito / Viano (W639) Od 2008. Mercedes nudi 2,1 dizelaša iz porodice OM651. Ubrzo se proslavio zbog brojnih kvarova pizoelektričnih mlaznica Delphi. Popravke su često izvođene pod garancijom, ali problem je bio takvih razmera da je proizvođač imao problem sa efikasnim popravljanjem automobila i zamenom pojedinih oštećenih mlaznica, a ne njihovih kompleta. Kad se kilometraža automobila počela povećavati, ispostavilo se da je probleme uzrokovao i ne baš izdržljiv lanac sa jednim redom karika. Postavljen je na stranu kvačila. Teško ga je, a samim tim i skupo zameniti. Pumpe za tečnosti imaju prosečan radni vek jer mogu izgubiti tečnost. Motori OM651 prošli su kroz nebrojane varijacije. Dobro je znati da je Mercedes kontinuirano pokušavao poboljšati svoju konstrukciju. Delphi pizoelektrične mlaznice postupno su ukinute. Zato, što je primerak  noviji sa dokumentovanom istorijom, to je bolji. Povećava se šansa da su kvarovi otkriveni i uklonjeni ili sprečeni za vreme servisnih akcija.

Polovni Mercedes 4.0 CDI dizel (OM628 / 629) – skupih osam cilindara

Dostupno u: Mercedes E-klase (W211), S-klase (W220 / W221), ML I / II (W163 / W164), GL (X164), G (W463) Na prelazu iz 20 u 21. vek nemački automobilski koncerni proveli su trku, što je, među ostalim, rezultiralo predstavljanje snažnih V8 dizelaša. Retroaktivno znamo da su se 4.2 V8 Audi motori pokazali prilično uspešnima. Motori koje su razvili BMW i Mercedes prouzrokovali su više problema. Mercedes je ponudio svoj vodeći dizel u E i S klasi, kao i terenske modele ML, GL i G. Zavisno o godini, motor je bio dostupan pod oznakama 400, 420 ili 450 CDI. Što se tiče zvuka, radne kulture ili parametara, nije bilo greške. Vrhunska verzija nudila je 320 KS i 730 Nm. Nažalost, osam cilindara znači osam mlaznica i grejača, dva turbopunjača i povećani broj dihtunga koji propuštaju ulje u mnogim motorima. Sveobuhvatna zamena dihtunga neće biti jeftina. Veliki okretni momenti “ubijaju” menjače. Pogonski lanci sa prosečnim vekom trajanja takođe generišu dodatne troškove (u pravilu ne traju 300.000 km). Postoje slučajevi izgaranja dihtunga ispod jedne od glava. Možemo preporučiti kupovinu Mercedesa sa V8 dizelom, jer se takvi automobili neće vratiti, ali samo pod uslovom da automobil ima urednu servisnu knjigu, a kupac će biti spreman potrošiti hiljade eura na dalje popravke ili održavanje (čak je i zamena ulja od 12 litara skupa). Motori su se proizvodili između 1999. i 2010. godine.

Izvor: automobili.ba