fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Najboljih dizel motori koje preporučujemo ako tražite polovan automobil (II deo)

Kupovina polovnog dizelaša nije lagana stvar, jer njegovo stanje zavisi o vašoj tehnici vožnje i vašeg odnosa prema servisu. Ako se vozite nekoliko kilometara dnevno u vašem automobilu, bolje razmislite o kupovini dizelaša jer će na kraju vaša dobit biti mala, ali rizik velik.

blank
Foto: automobili.ba

Dole navedene motore možemo preporučiti, jer postoji verovatnoća da u njihovom slučaju popravke neće bitnije uticati na vaš kućni budžet, piše portal automobili.ba.

5. BMW 3.0 (M57 / N57)

Desetak godina prisutnosti motora M57 na tržištu govori samo za sebe – to je izvrstan motor, iako je, naravno, mnogo puta modernizovan (npr. blok motora od livenog gvožđa promenjen je u aluminijski 2005. godine, tokom takozvane druge revizije – TU2). Motor M57 ima 6 cilindara. Najčešći kapacitet je 3,0 l (preporučujemo!). U početku su izrađene i verzije od 2,5 litre. Trenutno se motor bori sa velikom kilometražom, koja često prelazi 500-600 hiljada kilometara, što znači probleme!

Motor N57 već je tehnička revolucija. Dugi intervali između zamene ulja ozbiljno utiču na stanje lanca. Nakon 200-250 hiljada kilometara, lanac se izvlači i ponekad ga morate zameniti. Motor je ipak preporučljiv.

4. VW 1.2 TDI (EA189) i 1.4 TDI (EA288) CR

Godine 2009 pojavio se 1.2 TDI (EA189). A 2014. godine, zamenili su ga 1.4 TDI motori serije EA288. Prvi ima blok motora od livenog gvožđa, drugi, kao jedini u seriji EA288, koristi aluminijski. Motori nisu previše popularni na tržištu polovnjaka, ali za sad ispitani mehaničari ne izveštavaju o problemima poznatim od njihovih prethodnika. Ukazuju samo na greške tipične za dizel motore, slomljeni EGR ventili ili filteri za čestice dizela (dominira gradski rad).

3. VW 1.6 / 2.0 TDI EA189 / EA288

2.0 TDI CR motor pojavio se na tržištu 2007. godine, a 2009. nadopunjen je varijantom 1.6 TDI. Imaju blok motora od livenog gvožđa i aluminijske glave sa 16 ventila. Motori nisu u potpunosti besprekorni, ali uz redovno i profesionalno servisiranje, vraćaju veliku kilometražu uz razumne troškove održavanja.

U 1.6 TDI probleme stvara pumpa za vodu koja počinje raditi prilično brzo (čak i nakon otprilike 100.000 km). Zatezač zupčastog remena takođe se prilično brzo troši. Stoga je u oba slučaja vredno značajno ubrzati vreme zamene remena. Proizvođač je predvideo optimistične rokove, čak svakih 210 hiljada kilometara. U međuvremenu, mehaničari savetuju da rade na 120-150 hiljada kilometara. Čest problem je relativno brzo trošenje dizni. Ponuđene su mnoge varijante ovih motora, zbog čega postoje različite vrste dizni Bosch i Continental, ali zamena ne bi trebala biti skupa. Platićete malo više ako je oštećena elektrika EGR hladnjaka. Takođe se događa prerano habanje turbo punjača.

2. Fiat 1.6 / 2.0 Multijet

Dvolitreni dizel koji je razvila Fiat grupacija puno je lakše ušao na tržište od svog prethodnika 1.9 JTD. Osim toga, 2.0 dizel zasnovan je na 1.9 motoru, ali ima mnogo izmena, sve verzije imaju 16 ventila.

Obe verzije 1.6 i 2.0 debitovale su 2008. godine. Motori su se brzo pojavili u ogromnom broju modela – u Alfi, Fiatu, Suzukiju, Opelu, Jeepu. Iako i novi motor takođe izvrsno radi, tokom 10 godina proizvodnje bilo je i nekih problema. Na neke od njih treba posebno paziti, jer manje zanemarivanje može dovesti do skupog kvara ili čak uništenja motora. Ovde se pre svega radi o problemima sa pumpama rashladne tečnosti (dolazi do isticanja), što može dovesti do naprezanja zupčastog remena. Primetno je i trošenje dihtunga u sistemu podmazivanja – započinje povremenim paljenjem lampice pritiska ulja, a na kraju je stalno uključeno. Ostali problemi uključuju: “večna” ažuriranja u Opelu, problemi sa DPF filterima, oštećenje turbine. Na vreme popravljeni kvarovi nisu skupi.

1. Kia / Hyundai 1.6 / 1.7 CRDi (U / U2)

Motor serije “U” je prvi CR dizel motor koji je Kia razvila pod svojim krovom. Najpopularnije su verzije 1.6 i 1.7, ali tu su i 3-cilindrični 1.1 i 1.5 R4. Motori U-serije su solidni i uglavnom nemaju skupih kvarova. Kvarovi u radu mogu nastati zbog neispravnosti grejača za paljenje. U automobilima od početka proizvodnje turbopunjač se morao relativno često menjati (čuvajte se neispravnog softvera – u nekim se Kiama turbo okretao prebrzo). Prednosti Kije i Hyundaija uključuju prilično jednostavan dizajn (npr. u verziji 1.6, bez plivajućeg zamajca) i dobru dostupnost i cene rezervnih delova. Tu su i problemi sa sistemom za ubrizgavanje Bosch, srećom elementi sistema mogu da se remontuju, što znatno smanjuje troškove bilo kakvih popravki. Motor je nešto glasniji od konkurencije, sa prosečnom potrošnjom goriva (cee’d: približno 6 l / 100 km ).

Izvor: automobili.ba