fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Najbolji Mercedesovi motori- PET preporučenih modernih motora

Mercedes-Benz je na glasu kao proizvođač izuzetno izdržljivih motora, koji bez ozbiljnijih problema prelaze milione kilometara. Hoćemo li i u modernim automobilima pronaći neuništive motore?

blank
Foto: automobili.ba

Na internetu možete pronaći informacije da je u ADAC izveštaju objavljenom 1982. godine utvrđeno da se statistički prvi kvar Mercedesa W123 200 D, koji je zahtevao intervenciju pomoći na putu dogodio nakon 852.777 pređenih kilometara. To potvrđuje da legende o trajnosti popularne W123-ke nisu preterane. Sa jedne strane, nedostaju nam ovakvi motori. Sa druge strane, niko ne može zamisliti limuzinu visoke klase sa atmosferskim dizelskim motorom ispod haube, koji nudi 54 ili 60 KS, a teško ubrzava do 130 km/h, piše portal automobili.ba.

U poslednjih 40 godina mnogo toga se promenilo. Automobili su se počeli voziti puno brže i trošiti puno manje goriva. Motori ne proizvode buku i pale se nakon prvih okretaja, čak i po najhladnijem vremenu.

5. Mercedes M271 (1.6 / 1.8) – solidan, osnovni motor

Osnovni motor M271 na većim modelima uspešan je primer downsizinga. Postoje dve generacije. Prvi M271 iz 2002.-2011. Imao je kapacitet 1,6 / 1,8, indirektno ubrizgavanje goriva i punjenje kompresorom. U klasi C i CLK u godinama 2003-2005, ponuđena je verzija označena kao CGI, koja je imala direktno ubrizgavanje.

Najavio je dolazak motora M271 Evo (2009.-2015.), u kojem se direktno ubrizgavanje kombinovalo sa turbopunjačem. Visok i rano dostupan maksimalni obrtni moment čini čak i C160 Kompressor snage 122KS dovoljno efikasnim. Dinamika C 250 BlueEfficiency, snage 204KS, dostupna od 2009. godine – može se opisati kao sportska.

Motori M271 uživaju vrlo dobra mišljenja vozača i mehaničara koji ih hvale zbog njihove dinamike, povoljnih karakteristika, visoke ukupne trajnosti i dobre snabdevenosti rezervnim delovima. Slaba tačka je lanac zajedno sa varijatorima vremenske faze. Dogodi se da zahteva zamenu nakon 100.000 kilometara. Jasno čujan zvuk kada kompresor ubrzava nije kvar. Kao što mehaničari kažu – ovaj tip ga ima. Turbopunjeni M271 Evo motori puno su tiši.

4. Mercedes M112 (2,4 / 2,6 / 2,8 / 3,2 / 3,7 V6) – moćan i izdržljiv

V6 motor, prvi u istoriji Mercedesa, pokazao se vrlo izdržljivom strukturom. To je usko povezano sa V8 motorom sa oznakom M113, koji je takođe imao pohvale za natprosečnu tranost. Ironično je da su obe porodice motora ušle pod haube automobila koji nisu proizvedeni u najboljem razdoblju za Mercedes – nagrizla ih je korozija, elektronika je često otkazivala, a bilo je i problema ss automatskim menjačima.

Zbog širokog raspona zapremnina i snage, motori M112 pripali su većini Mercedesovih automobila od 1997. do 2006. godine . Prilično neobično rešenje može se naći u glavi svih M112 motora – Mercedesovi inženjeri su koristili tri ventila i dve svećice po cilindru.

Šest cilindara i ograničeni napor, rezultirali su velikom fleksibilnošću i visokom radnom kulturom koju osigurava osovina za uravnoteženje. Tehnički najsofisticiraniji je M112 E 32 ML . Zahvaljujući kompresoru razvio je 335/354 KS. Ugrađivan je u modele AMG i Chrysler Crossfire SRT-6. Motor, sve dok potencijalni kupac može prihvatiti značajnu potrošnju goriva i visoke troškove servisiranja, nema značajnih nedostataka. Putuje preko pola miliona kilometara bez većih kvarova. Velika potrošnja ulja ponekad se primećuje kod motora sa velikom kilometražom. Indirektno ubrizgavanje goriva i hidraulični podizači ventila mogu potaknuti ugradnju LPG-a . Zbog velike radne zapremine, treba pažljivo odabrati njegove delove i osigurati pravilno podešavanje.

3. Mercedes OM646 (2.1 CDI) – osnovni turbodizel klasičnog dizajna

Četverocilindarski turbodizelaši iz porodice OM646, koji su se nudili u periodu 2002.-2010., još uvek su izvrstan izbor. Oni već imaju Common Rail , EGR , DPF filter i drugu modernu dodatnu opremu, ali njihova konstrukcija je toliko konvencionalna (npr. Bosch elektromagnetne mlaznice , koji dosežu pritisak od tek 1.600, a ne 2.000 bara) da motori mogu služiti godinama, a da pritom ostanu, ne previše teški i skupi za popravak. Sa random zapreminom od 2.148 cm³, motori imaju oznaku 2.1 ili 2.2 . Oni nude od 88 KS i 220 Nm do 170 KS i 400 Nm obrtnog momenta.

Kilometraža mnogih automobila je monstruozna – posebno u automobilima koji rade kao taxi – Vito/Sprinter, znatno premašuju pola miliona kilometara. Ako su vrednosti kilometraže niže, dobra je praksa pretpostaviti da su popravljani i pretpostaviti da će motor ponovno trebati popravaku. Nakon kupovine treba se pripremiti za zamenu dvomasnog zamajca, lanca, regeneraciju turbopunjača i/ili mlaznica.

Zbog dobre snabdevenosti rezervnim delovima, pojedinačne popravke su relativno jeftine. Gore je kad motor zahteva sveobuhvatni remont. Preliminarna slika njegovog stanja može se dobiti tokom hladnog pokretanja motora. Problemi sa otpuštanjem najavljuju kvarove elektroenergetskog sistema. Nakon kupovine preporučujemo proveru zaklopki na usisnom razvodniku. Sledeća generacija Mercedesovog četverocilindričnog dizela, OM651, obznanila se sa pogrešne strane, zbog brojnih kvarova na mlaznicama (koji su se često događali u garantnom roku).

2. Mercedes OM612 (2,7 CDI) – lepog zvuka i snažnog pet-cilindra

Iza koda OM612 nalazi se motor stvoren kao rezultat dodavanja jednog cilindra u motor OM611 (prvi Mercedesov Common Rail dizel). Ostvario je kilometražu znatno veću od pola miliona kilometara bez većih problema. To su dobre vesti. Loša vest je da velik postotak automobila sa ovim motorom ima najbolja vremena iza sebe, i zahteva dodatna ulaganja.

Šlag na torti je verzija motora OM612 DE 30 LA sa random zapreminom povećanim na 3 litra, koji je nudio 231 KS i 540 Nm. Mercedes ga je instalirao na model C 30 CDI AMG. Da, ovo nije greška. Dizelski 3.0 R5 vozio je jedini AMG ikad. Jedna od slabosti motora iz porodice OM612 je sistem hlađenja, uključujući termostate. Vredno je proveriti njegovo stanje, jer pregrejavanje motora može dovesti do pucanja glave. Tada će se troškovi popravke biti visoki, a prema trenutnim tržišnim vrednostima, često neisplativi.

Dobra vest je relativno jednostavna struktura mnogih komponenti i njihova zamenjivost sa delovima za 4- i 6-cilindrične dizelaše. To znači, dobru mogućnost regeneracije i dobar pristup zamenskim delovima. Motori OM612 proizvodili su se do 2006. godine. Derivat je motor OM647 ugrađen u E-klasu W211, koji se razlikuje od OM612 u pogledu dodatne opreme i klipova. Takođe je bio dostupan do 2005. godine. Zauzvrat je 3.2 R6 motor dostupan u periodu od 1999. do 2006. godine bio označen kodom OM613. Motor takođe uživa dobre kritike. Međutim, treba imati na umu da je u mnogim automobilima već istrošen i može zahtevati skupu popravku.

1. Mercedes OM642 (3.0 V6 CDI) – dinamičan i čvrst V6 dizel

Ko traži moderni Mercedes, sa moćnim dizelom, zasigurno će razmotriti motor označen kodom OM642. Zavisno o modelu, bio je dostupan od 2005. do 2020. godine. Uspešan je motor, ali zahteva pažljiv i istovremeno skup servis. Motor je razvijen sa ciljem ispunjavanja sledećih emisionih standarda. Na tržištu se mogu naći najstariji automobili bez DPF filtra, međutim, nemaju svi noviji automobili SCR sistem. Korisnici Mercedesa sa 3.0 V6 dizelom, trebali bi obratiti pažnju na ulje – dešava se curenje ulja.

Očito, naravno, jer se razređuje sa povećanim dozama goriva (oni su konstruisani za sagorevanje čađi iz DPF-a ). Ako se ulje retko menja , a vozač prisili motor da radi sa takvom smesom, pod opterećenjem, na primer na autoputu, može doći do zapinjanja čaure. Kada kupujete polovni Mercedesov automobil sa motorom OM642, morate pažljivo proveriti kilometražu vozila i servisnu istoriju koja ga dokumentuje. Ako se bele mrlje pojave u prošlosti određenog automobila, teško je utvrditi koliko će trebati doplatiti za servis, jer 3.0 V6 dizel ima nekoliko slabosti. Jedna od njih je duboko ugrađeni hladnjak za ulje. U kolektoru su zaklopke. Mlaznice su piezoelektrične, pa bi ih u slučaju kvara radije trebali zameniti, a ni lanac nije večan. Takođe, i turbopunjač može stvarati problem.

Mercedes je neprestano usavršavao konstrukciju motora, pa se može pretpostaviti da što je automobil noviji, to bolje. Motori proizvedeni nakon 2010. godine smatraju se najboljima. Čitajući o širokom spektru mogućih kvarova, možete se zapitati zašto je ovaj motor uvršten na listu najboljih Mercedesovih motora. Prvo, prilično je neočekivano da će se svi kvarovi dogoditi istovremeno. Drugo, vozači i mehaničari prilično su pozitivni prema ovom motoru. Potrebni su novčani izdaci, ali uz pravilnu negu ispostavlja se da je trajan i ekonomičan.

Izvor: automobili.ba