fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Najbolji i najgori Alfa Romeo motori

Inženjeri Alfa Romea imaju bogato iskustvo u konstrukciji uspešnih i izdržljivih motora. Ne nedostaje ni benzinskih ni dizelskih. Odlučili smo proveriti koji se motori mogu preporučiti.

blank
Foto: automobili.ba

Alfa Romeo je brend koji nudi automobile osobama koje cene ne samo stil, već i vozna svojstva. Ovo nije najpopularniji proizvođač na tržištu polovnih, ali ima karakterističnu skupinu pristalica i mnogo zanimljivih modela po prilično atraktivnim cenama.

Uprkos, ne baš najboljem mišljenju o brendu, mnogi od ovih automobila pokreću izdržljivi motori, jeftini za popravak i održavanje. Neki od njih su identični motorima koje možete naći u drugim brendovima FCA (Fiat), ali to ne menja činjenicu da su motori dobro konstruisani.

Naravno, predstavljeni motori nisu sve što bi se moglo preporučiti, ali odlučili smo predstaviti najpopularnije.

Kada govorimo o uspešnim motorima, ne možemo propustit porodicu 6-cilindarskih motora radne zapremine 2.5, 3.0 i 3.2 l, koje je konstruisao slavni inženjer Giuseppe Busso, a koji su se ugrađivali u Alfine automobile od 2000. godine. Nažalost, Alfa Romeo je odustao od proizvodnje ovih motora 2005. godine, a samo nekoliko dana nakon te odluke, njihov tvorac, Giuseppe Busso je preminuo.

Pazite na GM motore

U novijim modelima Alfa je koristila motor 3.2 V6 (poreklom iz GM-a). Ovi motori nisu preporučljivi jer su veliki potrošači goriva i imaju problema sa trajnošću i izdržljivošću.

Ovo nije jedini GM motor u ovoj kategoriji, jer također, 4-cilindarski motori JTS (1.9 i 2.2) ne zaslužuju preporuku, ipak obratite pažnju, jer to nisu italijanski motori 2.0 JTS (2.0 Twin Spark).

Uspešni motori koji se mogu preporučiti:

1.4 T-jet motor: solidni mali turbopunjeni motor

Uprkos maloj radnoj zapremini, turbopunjeni benzinski motor koji se koristio u najmanjoj Alfi pokazao se vrlo izdržljivim, a takođe dobro podnosi LPG.

Ovaj je motor prilično redak, ali uspešan jer je Fiat konstruisao motor čija je izdržljivost na visini zadatka. Ovaj motor se može naći u dva Alfina modela: MiTo i Giulietta.

Ključ uspeha je prilično jednostavna konstrukcija, jer pored turbopunjača nema iznenađenja, a za pogon bregastih vratila, koristi se zupčasti kaiš.

Ovaj motor je u Alfi predstavljen 2008. godine i još uvek je u ponudi, ali 2009. godine predstavljena je njegova složenija verzija Multiair, sa elektrohidrauličkim ventilima. Ovo rešenje nije u potpunosti uspešno, jer se upravljački modul relativno često kvari, a popravka nije jeftina. Ovaj motor dostupan je sa snagama od 105, 120 ili 155 KS.

Ipak, motor 1.4 T-jet nije previše štedljiv, ali nakon konverzije na LPG ponaša se veoma dobro i dugo traje, zbog čega je preporučljiv.

1,75 TBi motor: gotovo da nema mana

Ne samo da je moderan i moćan, već je i izdržljiv – 1,75 TBi motor ima definitivno više prednosti od nedostataka, ali nažalost pojavljuje se često.

Ovaj motor rezervisan je za najbolje modele. Naći ćete ga u Giulietti (sportska verzija QV-a) i 159, a koristio se i u modelu Brera/Spider, a još se ugrađuje u model 4C.

Snaga motora od 1,75 TBi se kreće od 200 do 240 KS. Konstrukcija motora je prilično komplikovana, jer uz turbo punjenje i direktno ubrizgavanje ima i dva varijatora promenljivih faza (jedan upravlja usisnim, a drugi izduvnim ventilima), a blok motora je u velikoj meri izrađen od aluminija.

Vredi napomenuti da taj nema nikakve veze sa GM (General Motors) motorima, a čiji kvalitet nije bio na visokom nivou.

Glavni nedostatak ovog motora je velika potrošnja goriva, koja dosta odstupa od fabrički deklarisanih podataka, pa tako Alfa 159 sa 200 KS, u proseku troši oko 10 l/100 km, a u gradskoj vožnji ta vrednost se povećava za 2-3 l/100km.

Iako je servisni interval veoma dugačak (35.000 km), preporučuje se izmena ulja i filtera na 15-20 hiljada km, kao i zamena kaiša na oko 80.000 peđenih kilometara, takođe, kod ovog motora moguća je malo veća potrošnja ulja.

1.9 JTD / JTDm: dobar izbor

Ovo je jedan od najuspješnijih turbodizelskih motora poslednjih godina, posebno u jednostavnoj verziji sa 8 ventila, sa 120 KS, ali i snažniji su dobri.

Prvi 1.9 JTD CR je prvi put ugrađen u Alfa 156, 1997. godine i pokazao se vrlo izdržljivim (u početku je imao 105 KS i bio je prva serijski motor sa common-railom na svetu).

Posebno se preporučuje njegova verzija sa 8 ventila. U novijim automobilima ima 120 KS. Mehaničari tvrde da je dovoljno menjati ulje svakih 10-15 hiljada kilometara, jednom u 80.000 kilometara zamijenite kaiš, motor ne bi trebao stvarati probleme.

Nešto problematičnije su verzije sa 16 ventila, u kojima je proizvođač koristio vrtložne klapne na ulazu u kolektor. Do uključivo 2006. godine, kolektor je bio izrađen od aluminijuma, a ako su preklopile klapne, nije se dogodilo ništa loše. Problem je nastao upotrebom plastičnog kolektora (od 2007.) u koji slomljene klapne mogu pasti u motor i oštetiti ga.

Motor sa 1.9 JTD 8V / 120 KS, je prilično težak i ne daje baš dobre performanse, ali je štedljiv i u proseku ne troši više od 7l/100 km.

Popularnost, niske cene rezervnih delova, te uz to relativno jednostavne popravke.

2.4 JTD motor: bolji 10 V nego 20 V

Dizel 2.4 je uspešan, posebno u verzijama sa 10 ventila. Novije verzije sa 20 ventila zahtevaju strožiji servisni režim.

Prvi 5-cilindraski motori u Alfi su se pojavili 1997. godine. Prvobitno je bio dostupan sa 136 KS, a potom, uz konstrukcione izmene snaga je povećana na 140 i 150 KS.

Motor 2.4 sa 10-ventilskom glavom, korišćen je do 2005. (uvođenje Euro 4) i to je verzija koju preporučujemo, jer pravilno servisiranje, se vraća kroz veliku izdržljivost (bez većih problema više od 500.000 km). Tokom 2003. godine uvedena je varijanta sa 20 ventila koja ne voli zanemarivanje i rad sa neispravnim elementima.

Bilo kakve anomalije, npr. neispravan katalizator ili začepljen DPF filter, često dovode do pregrevanja motora i oštećenja glave motora (što nije nimalo jeftino).

Takođe, morate biti svesni da je ovaj motor mnogo teže (i skuplje) popraviti, nego 1.9 JTD.

Sa jedne strane to je rezultat složene konstrukcije, a sa druge strane, motor u potpunosti ispunjava motorni prostor.

Rizični motori koji se koriste u Alfa Romeu

Dobra vest je da se u ovoj grupi ne nalazi gotovo ni jedan od dizelskih motora koji ćete naći u novijim Alfa Romeo modelima (izuzev 2.4 JTD 20V kojem treba pristupiti sa oprezom).

Motori koje ne preporučamo su samo benzinski motori. Neki od njih su General Motors konstrukcije, kao: 1,9 JTS, 2,2 JTS i 3,2 JTS. Imaju direktno ubrizgavanje, skupljaju naslage na ventilima i imaju problema sa lancima koji pokreću bregasta vratila.

Problematični su i stariji Twin Spark motori sa radnim zapreminama: 1.6, 1.8 i 2.0 l. Prvi se, uslovno, može preporučiti samo u varijanti bez varijatora bregastog vratila. Najgore rešenje je 2,0 JTS (direktno ubrizgavanje).

Takođe, ne preporučujemo 2-cilindarski motor radne zapremine 0,9 Multiair sa turbo punjačem, koji ima složenu konstrukciju, a time i složeno održavanje, a nema veliku trajnost.

Po našem mišljenju: možete odabrati nešto dobro!

Suprotno usađenom mišljenju, Alfa Romeo nije tako loš proizvođač, pogotovo kada je reč o motorima. Ne nedostaje uspešnih: popularnih benzinskih motora, vrhunskih snažnih motora i, pre svega, ekonomičnih dizelskih motora. U najvećem su se broju ovi motori koristili i u drugim popularnim Fiatovim modelima, pa se mogu relativno jeftino popraviti i održavati.

1,4 T-jet motor: solidni mali turbo

Mala radna zapremina i turbopunjač – Fiatovi inženjeri nisu mnogo iskomplikovali ovaj motor, a prednost je što se mogu koristiti i neki delovi sa motora 1.4 8v, koji imaju nisku cenu.

Turbo kompresori i menjači

IHI kompresor ima problema sa pucanjem kućišta, nažalost, to se ne može dijagnostikovatii pre kvara, a kod Multiair motora, zamena trubopunjača je relativno jednostavna.

Ručni menjači sa 5 ili 6 stepeni prenosa nisu preterano izdržljivi, npr. brzo se troše ležajevi, posebno kod 6-stepenog menjača.

U verziji sa motorima Multiair, korišteni su TCT menjači sa dvostrukim kvačilom (ekvivalentni DSG), koji bi nakon prelaska veće kilometraže mogli imati problema sa kontrolom zbog istrošenosti kvačila.

Uz motor 1,75 Tbi, uvek se isporiučivao 6-stepeni menjač. Manuelni menjač M32 standardno je bio ugrađivan u model 159, a najčešće greške su brzo trošenje ležajeva.

Menjač sa dvostrukim kvačilom (TCT), dolazio je samo u verziji motora 1,75 sa 240 KS, a njegov problem je trajnost, jer nakon 200 hijada kilometara, kvačila se istroše i imaju problema sa kontrolom, što nije jeftin kvar.

Uz motor 1.9 JTD/JTDm najčešće je isporučivan manuelni menjač M32, a u opciji je bio i automatski menjač Q-tronic, produkcije Aisin, kod kojeg su se kvarili hidraulički kontroleri.

Uz motor 2.4 JTD, u Alfi 159, nije isporučivan menjač M32, nego izdržljiviji F40 (GM). Sa ovim motorom, je kod starijih modela kombinovano nekoliko tipova automatskih ZF menjača, dok je kod novijih, češće ugrađivan Aisin menjač.

Rizični motori koji se koriste u Alfa Romeu

– 0,9 8V Turbo: ovaj se Alfa motor može naći samo u MiTo-u (turbo verzija ima 105 KS).

– 1.6 TS: vrlo popularan motor, posebno kod starijih modela (sa 105 ili 120 KS).

– 1.8 TS: ima dve svećice po cilindru i problematičan varijator bregatog vratila.

– 1.9 JTS: prilično je čest izbor za Alfa Romeo 159 pogona.

– 2.2 JTS: General Motorsova konstrukcija, bez posebno izraženih nedostataka.

– 3.2 JTS: zamenio je V6 Busso motore, ali pokazalo se da nije tako uspešan motor.

Izvor: Automobili.ba