fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Najbolji automobili za vozače početnike: Bezbedni su, ekonomični i nisu komplikovani za vožnju

Automobil za početnike koji su tek položili vozački ispit trebalo bi da bude jeftin, lak za vožnju i bezbedan. Koji su to najbolji modeli automobila za „taze“ vozače?

blank
Foto: Pixabay.com

Sa ulaskom u svet odraslih, veliki broj mladih ljudi položi vozački ispit. Mnogi naravno žele da su nezavisni, da imaju svoj prevoz, da ne moraju da traže automobil od roditelja. Naravno, kupovina i održavanje automobila zahteva izvesna novčana sredstva, koja često nisu mala. Samim tim, novajlije treba da biraju vozilo koje je jeftino, ekonomično i sa niskim tekućim troškovima. Kupovina novog vozila znači i dobijanje garancije, što u startu može da eliminiše potencijalne probleme, piše Telegraf.

Automobili na listi su mali, što znači da će mladi vozači moći lako da se pozicioniraju na kolovozu, ali u isto vreme nude adekvatnu digitalnu tehnologiju. Zapravo, ono što ih karakteriše je da su sjajni za izgrađivanje vozačke samouverenosti.

Jedna od najvećih prepreka je skupo osiguranje. U očima osiguravajućih kuća, novi vozači ne poseduju dovoljno iskustva, što im ne ide u prilog. Ipak, ukoliko se prođe prvih 12 meseci bez problema, premije se smanjuju, i nastaviće da se smanjuju ukoliko vozač ne pravi prekršaje i ne izaziva saobraćajne incidente.

Ono što je naravno veoma bitno je bezbednost. Korisno je konsultovati se sa Euro NCAP-om i bezbednosnim rejtingom koji je vozilo ostvarilo. Što više zvezdica, to je automobil bezbedniji.

Treba naglasiti da je Euro NCAP unapredio testiranje 2015. u skladu sa naprednijom opremom kod novih modela automobila. To znači da automobil, koji je dobio pet zvezdica pre 2015., ne mora da ih dobije i sada.

Takođe, preporuka je da izbor bude benzinski motor, pre nego dizel. Doduše, i nema mnogo malih automobila sa dizel motorima. Razlika u ekonomičnosti nije velika, tako da je potrebna velika kilometraža da bi se anulirala razlika u ceni, a i tekući troškovi za benzinac su manji.

Odlučujući parametri, kada je reč o automobilima za vozače novajlije su laka upravljivost, dobra preglednost, odzivan motor i kočnice, intuitivne kontrole i dobar menjač. Sve navedeno će pomoći mladom vozaču da počne da gradi i nadgrađuje svoje vozačko iskustvo.

Najboljih 10 prvih automobila za vozače novajlije po izboru portala „Auto Express“:

1. Volkswagen up/Skoda Citigo/SEAT Mii

2. Ford Fiesta

3. Kia Picanto

4. SEAT Ibiza

5. Volkswagen Polo

6. Hyundai i10

7. Toyota Aygo/Peugeot 108/ Citroen C1

8. Dacia Sandero

9. Suzuki Baleno

10. Vauxhall Viva

Izvor: Telegraf.rs/Auto Express