fbpx

Zanimljivosti o automobilima

KOJI motori su najbolji u Audiu?

Audiev slogan je “Vorsprung durch Technik”, što znači “napredak kroz tehniku“. Međutim, nakon par godina korišćenja, kod nekih motora su na svetlo dana izašle slabosti i “iako su i danas napredni i tehnički zanimljivi” ipak na njih moramo obratiti pažnju.

blank
Foto: mlfree.com

Pogrešnim odabirom motora možemo se dovesti do neočekivano velikih troškova
– 1.8T motori osiguravaju pristojne performanse, ali ih prati velika potrošnja goriva
– 2.0 TDI PD – problemi se javljaju kod modela od 2003. do 2007. godine

Audi se nalazi se na vrhu liste polovnih automobila koji se najčešće uvoze ili se već kao polovnjaci prodaju na našem tržištu. Razlozi su – zasigurno: velika izdržljivost mnogih modela, ugodna završna obrada, kao i sjajni tehnički parametri. Međutim kada razmišljate o kupovini polovnog automobila sa četiri prstena morate biti oprezni.

6- 1.6 8V motor: jeftin za održavanje

Od 1.6 motora, ne očekujete dobru dinamiku ili posebno ekonomično sagorevanje, ali A3 1.6 8V je najjeftiniji za održavanje Audija! Oni koji vole dinamičnu vožnju trebali bi izbegavati 1.6 motor.

U Audiju ćete ga naći ispod poklopca motora A3 (1. i 2. generacija) i A4 (na B5 i B6). Takođe se često koristio u automobilima drugih brendova VW Grupe. Samo prvi A3 vozi prilično dobro, teži nešto više od tone, toplo ne preporučujemo A4 B6 1.6. Nedostaci automobila uključuju potrošnju goriva – prosečnih 9 l/100 km, u Audiju A3 zasigurno ne zadivljuje u odnosu na ponuđene performanse.

Krenuli smo sa nedostacima, a ipak je to motor koji preporučujemo! Zašto? U doba složenih konstrukcija (tik ispod Audija), to je jedina opcija koja garantuje niske operativne troškove.

Od najčešćih grešaka možete zameniti samo oštećene kalemove paljenja i prljavu klapnu – ništa skupo! Zamena razvodnog remena? Osnivanje plinske instalacije? Više ne može biti jeftinije, pogotovo ako ovaj motor kombinujemo sa Audijevim motorima sa sistemom direktnog ubrizgavanja i lančanih prenosnika.

Motor koristi aluminijski blok i glavu. Radilica je podržana u pet ležajeva, a za ubrizgavanje goriva odgovorno je ubrizgavanje u više tačaka (multi point). Bregasta osovina je, naravno, smeštena u glavi.

5- 1.8 Turbo motor: moćan i čvrst

I dalje smatramo da je motor sa 1,8 sa turbo punjačem izvanredan pogon – izdržljiv je i relativno jeftin za popravku. Takođe biste trebali ceniti ranjivost u podešavanju.

Uspeh 1.8T jedinice osigurale su pristojni performanse, a ne podaci o velikoj potrošnji goriva. Ovo je jedan od prvih benzinskih motora sa trubopunjenjem koji je postigao takvu popularnost na tržištu – osim u Audiju, naći ćete ga u VW-u, Škodi i Seatima, a on je takođe pronašao primenu u industriji.

Jedinica ima blok od livenog gvožđa, kovano vratilo od kovanog čelika i aluminijsku glavu. Za pogon bregastog vratila odgovoran je remen, drugo vratilo prima od njega pogon kratkog lanca. KKK turbina nema lopatice koji menjaju protok (fiksna geometrija). Korišćeno je indirektno ubrizgavanje goriva. Suva masa motora iznosi približno 150 kg.

Brzo se pokazalo da 1,8 Turbo motor ima zaista veliki potencijal – razvijao je do 240 KS u standardnim verzijama, ali mogao je podneti do 300 KS bez previše problema.

Naravno, u slučaju tuniranih motora treba obratiti pažnju, jer se često koristio za sportsku vožnju, tretiran je kao pristojni osnovni motor – iako je sagorevao od 9 do 14 l/100 km.

Performanse zavise o verziji snage i modelu, na primer, očekuje se da će TT od 150 konjskih snaga dostići “stotku” za 8,6 sekundi. Tokom vremena, motor je otkrio neke nedostatke u konstrukciji (timing bregastih vratila, kvar termostata), ali uklanjanje takvih kvarova obično nije preskupo.

Nekoliko tipičnih grešaka koje mogu biti neugodne kod starijih automobila (potrošnja ulja, kvar greške bregastog vratila), obično se javljaju nakon veće kilometraže.

4- 2.4 V6 motor: da, ali do 2005 godine

Uprkos predstavljanju sve snažnijih R4 jedinica, Audi nije zanemario obožavatelje V6 motora – posebno preporučujemo starije verzije.

Veća potrošnja? Nisu svi prevladali ogromnu kilometražu i nisu svi zabrinuti zbog rezultata potrošnje. I kod starijih automobila koji koriste, V6 ima prednosti: omogućava vam računati na činjenicu da trenutni korisnici nisu vozili puno (sigurno manje od dizela) ili previše agresivno (2.4 se ne preporučuje sportski orijentisanim vozačima).

Naravno, ne očekujte nisku potrošnju goriva: možete preći ispod 10 l/100 km, ali sigurno vožnja neće biti ugodna. U gradu  morate računati sa čak 20 l/100 km!

Vredi razdvojiti dve generacije 2.4 motora. Iako ima još uvek isti kapacitet i dimenzije, 2004. godine prošao je potpunu metamorfozu. Stariji ima blok od livenog gvožđa i 30 ventila (5 po cilindru), tada je broj ventila smanjen na 24, ali postojali su: direktno ubrizgavanje, aluminijski blok i lančani pogon bregstih vratila.

Poslednje spomenuti je možda označio kraj za ovaj motor: postojao je problem sa natezačima i malom filteru u sistemu za podmazivanje (toplo preporučeno protiv dugog životnog veka) – zanemarivanje buke često dovodi do skoka lanca i ozbiljnog kvara. Audi je otklanjao probleme oko 2008. godine, ali istovremeno 2.4 motor nije mogao izdržati pritisak manjih R4 motora.

3- 1.9 TDI motor: izdržljiv i ekonomičan

To je najprepoznatljiviji dizel poslednjih godina. Čak je i drevni Audi sa 1.9 TDI zanimljiv – čvrsta konstrukcija, jeftina popravka.

Audi i “tedei” – ova kombinacija deluje poput magneta na tržištu polovnih, posebno kada verzija 1.9 radi pod haubom. To je motor legende! Proizvodi se od 1991. godine, više puta je modernizovan (razne vrste napajanja i verzije napajanja), a koristi se u modelima marke sa četverostrukim prstenovima i u automobilima drugih marki Volkswagen Group.

Smatramo da je verzija sa 90 KS sa razvodnom pumpom najpouzdanija i najjeftinija za popravku i rad. Ima jednostavnu konstrukciju, turbinu fiksne geometrije i zamajac sa jednom masom.

Da, javljaju se manji problemi (npr. kvarovi ventila za recirkulaciju izduvnih gasova i merača protoka vazduha, kvarovi pumpe za ubrizgavanje), ali obično proizlaze iz velikog broja pređenih kilometara, a ne od materijalnih ili tehničkih nedostataka.

Snažnije i novije verzije 1.9 TDI motora imaju više rešenja koja mogu uzrokovati probleme. To se odnosi, među ostalih na turbinu promenljive geometrije, zamajac sa dvostrukom masom, mlaznice za pumpe, DPF, ali su ovi nedostaci poslednjih godina uglavnom ispravljeni.

Izuzetak je BXE verzija iz 2006.-2008. (na primer kod Audia A3 II), koji je imao materijalne nedostatke u vodovima – znamo mnogo slučajeva njihovog kvara nakon 120-150 hiljada km.

2- 2.0 TDI CR motor: napokon dobar

Dvolitarski dizel je osnovni izvor snage za većinu Audijevih modela. Valja primeniti motor sa common-railom iz 2007. godine.

Nedostaci konstrukcija 2,0 TDI motora sa brizgaljkama podstakli su Volkswagen da ih temeljito modernizuje. Promena načina napajanja je najkarakterističnija novost. Moramo napomenuti i: modernizacija klipova (novi imaju hlađenje uljem), rešenje problema sa pogonom pumpe za ulje, pojava novih glava i spajanje bregastih vratila sa prenosom zupčanika sa funkcijom zazora. Učinak je značajno poboljšanje izdržljivosti, iako ni novi motori takođe nemaju nedostatke.

Kada kupujete Audi sa motorom 2.0 TDI, vredi pogledati istoriju – bile su to jeftine i ekonomične verzije, često se kupuju za flote kao poslovna vozila itd. Često imaju ogromnu kilometražu i nisu uvek bili dobro servisirani – teško je kupiti automobil iz 2010. godine po povoljnim cenama, koji je proputovao manje od 200.000 km.

Neuspesi injektora se ne javljaju češće od konkurencije, plus je da injektori obično mogu biti obnovljeni. Proizvođač je u sklopu kampanje zamenio oštećena creva za visok pritisak.

Oštećenja, leptira ili oštećenja zamajca sa dvostrukom masom su tipična. Napomena: ovi motori su uglavnom obuhvaćeni tzv “Dieselgate” skandalm i Audi ih treba modernizovati!

Skupo održavanje (složena gradnja i skupi delovi), velika kilometraža brojnih primeraka (uprkos relativno mladoj dobi).

1- 3.0 TDI motor: za zahtevne

Visoka kultura rada i dinamika nisu jedine prednosti 3.0 TDI motora. Stoga se, uprkos značajnim troškovima, često bira upravo ovaj motor.

Tri litarski motor trebao je izbrisati loše mišljenje koje se prilepilo za srednji Audijev dizel nakon 2,5 V6 agregata. Kompanija je već imala iskustva sa uobičajenim ubrizgavanjem – takav motor radi u A8 od 2000. godine, ali je dizel 3.0 i 2.7 (gotovo identična konstrukcija) koji su popularizirali ovu vrstu pogona kod Audija.

Iako nije sve prošlo dobro, nakon nekoliko godina prisutnosti ovog motora na tržištu, sa sigurnošću se može reći da je motor 3.0 dobro položio ispit.

O motoru govorimo u superlativima, a ne radi se samo o performansama, već i o trajnosti. Blok, glave i radilica su se pokazali vrlo izdržljivim.

Problemi se uglavnom tiču ​​dodataka. Najbrže ćete čuti oštećenja bregastog vratila, ali ventili na usisnim razvodnicima ne sadrže nedostatke (nedavno su se pojavili kompleti za popravku i uklanjanje oštećenja) i DPF filtere. Motori su sukcesivno poboljšani, a noviji (mnogo ekonomičniji) nedostaci (npr. timing) definitivno su ređi.

U slučaju nekoliko godina starog Audija, međutim, ne možete računati na jeftinu vožnju i potrebu da potrošite npr. za zamenu lanca (remena?) u automobilu se sigurno nikome neće svideti.

Izvor: automobili.ba