fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Na prodaju unikatni i neobični Porsche 356 Coupe (FOTO)

Lepota je u oku posmatrača, a to definitivno važi za unikatni model Glockler-Porsche 356 Carrera 1500 Coupe.

Radi se o veoma važnom trkačkom automobilu koji je korišćen na samo jednoj trci, a koji će biti prodat na aukciji RM Sotheby’s u Montereyju u Kaliforniji između 13. i 14. avgusta.

Walter Glockler je bio trgovac automobilima i amaterski trkač koji se takmičio na dva i četiri točka. Počeo je krajem četrdesetih godina prošlog veka te je pravio trkačke automobile koji su često koristili Volkswagenove i Porscheove komponente.

Njegova sedma „mašina“ je bio coupe koji će biti prodat na aukciji u avgustu, a koji je proizveden da bi učestvovao na trci Mille Miglia 1954. godine. Međutim, automobil nije bio spreman na vreme, pa se pojavio na trci Liege-Rome-Liege na kojoj ga je vozio Walterov rođak Helm Glockler. Nažalost, zbog tehničkih problema coupe nije bio konkurentan.

Glockler-Porsche se dosta razlikuje u odnosu na model 356. Sličnosti ima napred zbog velikih okruglih svetala, međutim, tu su i dva manja svetla na braniku te još jedno centralno svetlo poput „Kiklopovog oka“.

Vrata sadrže odvojeni stakleni deo na vrhu koji se produžava na krov, dok je ulazak u automobil olakšan.

Zanje staklo se takođe razlikuje u odnosu na onaj kod modela 356, razdvojen je na delove koji prelaze na bokove karoserije, a time je poboljšana preglednost. Nazad su mala peraja, elementi specifični za pedesete.

Automobil pokreće pozadi postavljeni Type 547 četvorocilindrični motor.

Koliku cenu bi ovaj automobil mogao da dostigne na aukciji, za sada nije poznato.

Izvor: Klix.ba