fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Na prodaju Maradonin Fiat 128

Nedavno smo objavili da se prodaje poslednji automobil koji je vozio prošle godine preminuli argentinski velikan fudbalske igre Dijego Armando Maradona, a sada je svet obišla vest da na aukciju kreće i prvi automobil slavnog fudbalera.

blank
Foto: Screenshot Xave.market

Reč je o originalnom Fiatu 128 CL (u Argentini 128 Europa) iz 1982. godine a kreće na aukciju putem internet sajta Xave.market kao virtuelni NFT prikaz.

Auto fudbalske legende je pronađen 2003. godine u jednom kokošinjcu na periferiji Buenos Ajresa, a koji je dobio na Božić 1982. godine, otprilike u vreme nakon što je Dijego već bio šampion s Boka Juniorsima 1981. i kad je ostvario transfer iz Boke u Barselonu, piše Jutarnji.hr.

Maradonin 128 zato navodno ima 0 kilometara i nikad nije vožen jer je Argentinac karijeru nakon Barselone, od 1984. godine nastavio u Napoliju, a u gradu je mogao da se vidi za volanom Ferrarija Testarosse ili Porschea 911 Carrera 2 Cabrio 964. Tako je trag automobila bio izgubljen godinama dok ga nije pronašao kolekcionar automobila Martin Varrone koji je u međuvremenu postao vlasnik.

Danas se Dijegov Fiat 128 prodaje u obliku NFT-a i može se nabaviti isključivo plaćanjem u kriptovalutama.

Kupovina NFT tokena uključuje automobil, digitalni vaučer poslužiće kao dokaz originalnosti automobila, a inicijativu je odobrio advokat Matias Morla, poslednji menadžer argentinskog šampiona. Budući da ne može da koristi ime i sliku Maradone, auto je stavljen u prodaju kao „El Primer Auto de D10S“ (prvi automobil D10S).

Podsetimo, Fiatova mala limuzina 128 je lansirana na tržište 1969. godine, a kod nas je bio poznatiji kao licencna Zastava 128 i od 1980. godine je silazio s traka u Kragujevcu. Ovaj „NFT automobil“ koji je nekada pripadao Maradoni se trenutno prodaje s početnom cenom od 400.000 dolara, a ponude se zatvaraju 15. februara 2022.

Izvor: Jutarnji.hr