fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Mogu se ukrasti za 10 sekundi- novi automobili!

Britanski stručnjaci su proverili sigurnost najnovijih modela. Rezultat testa: nije dobar. Ispada da je pristojna zaštita od krađe automobila opremljenih funkcijom pristupa bez ključa i dalje velik problem. Neki se modeli mogu otvoriti za samo 10 sekundi!

blank
Foto: instantwindscreens.co.nz

Trebalo je ukupno 10 sekundi da se prevaziđu fabričke sigurnosne mere u najnovijem DS3 Crossbacku i Audiju TT RS.

Automobile je teže ukrasti kada sistem za ulazak bez ključa nije aktivan. U nekim automobilima korisnik može privremeno onemogućiti pristup bez ključa kako bi povećao stepen zaštite.

Pristup automobilu bez ključa pogodnost je ne samo za vlasnike automobila. To je i dalje velika uteha za lopove. Ponekad treba samo 5 sekundi da uđete u automobil i još 5 sekundi da pokrenete motor! Treba nam više vremena da iz džepova izvadimo obične ključeve i otvorimo brave na vratima kuće.

Ukupno 10 sekundi. Ovoliko je trebalo britanskim sigurnosnim stručnjacima iz popularnog What Car? prisiljavajući sigurnost u najnovijem DS3 Crossbacku u najboljoj verziji opreme Ultra Prestige i sportskoj verziji Audi TT RS. Novi modeli Forda, Mercedesa ili Land Rovera nisu bili puno bolji. Oni najotporniji odustali su nakon minute. Bez brutalnih mehaničkih intervencija, lomljenja stakla, lomljenja brava i rezanja žica pri paljenju. Bilo je dovoljno koristiti tehniku ​​hvatanja koda.

U slučaju Audija TT i DS 3 Crossback, trebalo je samo 5 sekundi da uđe unutra. Trebalo je još 5 sekundi da pokrene motor. Naglašeno je da je to u Audiju moguće samo zato što je aktivan keyless sistem (korisnik ga može isključiti primenom odgovarajućeg postupka – detalji se mogu naći u priručniku), a senzori pokreta nisu isključeni daljinskim upravljačem. Inače je bilo nemoguće prekršiti sigurnosne mere. Isto je bilo i za BMW X3, Ford Fiestu i Mercedes A-klasu.

A kako su prošli automobili sa aktivnim keyless sistemom? Rezultati britanskog testa predstavljeni su u nastavku.

blank
Foto: Screenshot Automobili.ba