fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Mogu li klasične lance za sneg da zamene tekstilni?

Lanci za sneg su jedan od važnijih delova zimske opreme koju treba da imate u vozilu, naročito ako živite u brdsko-planinskim predelima ili se tokom snežnih padavina zaputite automobilom van grada. Pogotovo ako planirate na skijanje.

blank
Foto: automobili.ba

Osim klasičnih lanaca, već neko vreme postoje i tekstilna pomagala za vožnju na snegu koja su se sada razvila u pravu alternativu. Zato je austrijski auto-klub ÖAMTC sproveo test takozvanih tekstilnih lanaca za sneg.

Uz merenje vučne sile, prvi put je korišćena i metoda koju je razvio ovaj auto-klub za objektivno određivanje prenosa snage pri startovanju vozila na snegu. Ispitivanje je sprovedeno na automobilu opremljenom gumama dimenzija 225/50 R17, a uporedo sa tri vrste platnenih, testirani su i klasični lanci šest proizvođača.

Kako kažu u austrijskom auto-klubu, nijedan od ukupno devet testiranih modela nije postigao najvišu ocenu vrlo dobar (pet zvezdica). Ipak, generalno rezultat je pozitivan sa šest dobrih ocena (četiri zvezdice) i tri zadovoljavajuće (dve zvezdice).

„Iznenadilo nas je da tekstilna pomagala ni na koji način nisu inferiorna u poređenju sa performansama klasičnih lanaca za sneg, kada se radi o prenosu snage pri startovanju vozila“, naglašava Stefan Kerbl, mehaničar ÖAMTC-a. Kada su u pitanju montaža i rukovanje, platnena pomagala čak imaju prednosti u odnosu na konvencionalne lance za sneg.

Međutim, činjenica da je šest ispitanih lanaca za sneg i dalje generalno superiorno u odnosu na tekstilne alternative u testu, rezultat je njihove pouzdanosti i trajnosti.

Stefan Kerbl objašnjava: „Testne vožnje su vodile, između ostalog, i preko suve rute od maksimalno 50 kilometara, maksimalna brzina bila je zasnovana na specifikacijama proizvođača, ali je iznosila najviše 50 km/h. Čak i nakon relativno kratke udaljenosti, vidljivi su jasni znakovi istrošenosti na tekstilnim pomagalima sa rupama u strukturi materijala.“

Stručnjak ÖAMTC-a nije u potpunosti zadovoljan u tom pogledu čak ni sa nekim konvencionalnim lancima za sneg. Naime, tragovi trošenja na njima nisu bili preterno vidljivi, ali jedna karika lanca u jednom od modela je pukla, verovatno zbog preopterećenja.

Izvor: B92.net / Revijahak.hr