fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Michelin testirao gume bez vazduha na javnom putu

Gume pod nazivom Unique Puncture-proof Tire System (Uptis) otporne na bušenje su svoju premijeru doživele na javnim putevima u sklopu izložbe IAA Mobility u Minhenu.

blank
Foto: Michelin

IAA Mobility u Minhenu je bilo mesto još jedne svetske premijere. Nakon više godina istraživanja i razvoja te testiranja na zatvorenim područjima, Michelin je svoju revolucionarnu automobilsku gumu bez vazduha, Unique Puncture-proof Tire System (Uptis) prvi put upravo na ovoj izložbi testirao na javnim saobraćajnicama. Za te potrebe gume Uptis su postavili na Mini Electric te obavili prve vožnje u javnosti, piše Autonet.hr.

Gume Uptis, i dalje u fazi prototipa, privukle su pažnju mnogih prolaznika i posetilaca IAA Mobilityja, poručuju iz Michelina. Njihova “čudna” potporna struktura, koja zamenjuje vazduh iz uobičajenih pneumatika, na svakoga ko vidi ovakvu gumu ostavlja snažan utisak, jer je zaista neuobičajen prizor. Putnici koji su seli u električni Mini s ovim revolucionarnim gumama, uprkos početnom oprezu, izjavili su da nisu primetili nikakvu razliku u vožnji od vožnje s pneumatskim gumama.

Michelin će Uptis seriju guma lansirati u prodaju verovatno 2024. godine. Cilj im je da novim dizajnom spreče bušenje guma, ali i korišćenjem održivih materijala doprinesu očuvanju okoline.

Prednosti ovakvih guma pred pneumaticima jeste činjenica da su ove otporne na pucanje, odnosno da se ne mogu probušiti. Takođe, vozač ne mora da brine o održavanu pravilnog pritiska u njima, niti će se one neravnomerno trošiti zbog neodgovarajućeg pritiska. U Michelinu procenjuju da oko 20% guma svake godine bude odbačeno zbog pucanja ili nepravilnog trošenja.

Izvor: Autonet.hr