fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Mercedes S klase ostaje “najbolji automobil na svetu”

Mercedes će nizom onlajn prezentacija predstaviti novu generaciju S klase, a prvi deo je posvećen MBUX sistemu.

blank
Foto: Mercedes

Nova S klasa se ne odriče prepoznatljivog spoljašnjeg dizajna, a još manje luksuza. To je krstarica koja će nastaviti da nudi neviđeni komfor vožnje, ali sada uz temeljito revidirane tehnologije i enterijer vozila.

Telefonska konferencija, onlajn gledanje filma i slušanje muzike, sve to nudi i nova S klasa, ali na potpuno novi način. Ovo je automobil u kojem vlasnik sedi pozadi, pa tako i Mercedes dizajnira auto s posebnom pažnjom na zadnju klupu. Putnici pozadi tako mogu da uživaju i koriste jednake bogate funkcije informacija, zabave i udobnosti kao i vozač i suvozač. Imaju pristup do tri dodirna ekrana i niz različitih kontrolnih opcija uključujući MBUX unutrašnji asistent.

A ni jedna druga inovacija nije poslednjih godina tako radikalno promenila način upotrebe Mercedes-Benza kao MBUX (Mercedes-Benz User Experience) sistem. Sa S klasom dolazi druga generacija sistema koji ima sposobnost učenja. Unutrašnjost je oplemenjena sa do pet velikih ekrana, delom sa OLED tehnologijom. Prilagođavanje korisniku je sada dovedeno na novi nivo, pa tako 3D prikaz vozača prvi put pritiskom na taster nudi prostorni prikaz, i to bez nošenja 3D naočara. Glasom upravljani asistent “Hej Mercedes” sada može još više  može da objasni gde se nalazi set za prvu pomoć ili kako spojiti pametni telefon preko Bluetooth veze. MBUX proverava i kako je postavljeno dečije sedište, a prati se i umor vozača. Za sigurnost su potrebni otisak prsta, prepoznavanje lica i glasa, ali i klasični PIN.

Ovaj auto vas prati i kada želite da izađete – ako se detektuje drugi učesnik u saobraćaju u mrtvom uglu, aktivno ambijentalno osvetljenje postaje deo sistema upozorenja i trepće crveno.Ukupno, MBUX unutrašnji asistent prepoznaje do 20 kontrolnih želja, dok se sedište vozača i retrovizori automatski nameštaju prema veličini tela. Nadalje, kućni sistemi i aparati se mogu povezati sa vozilom i sa njima se može upravljati glasom, zahvaljujući Smart Home funkciji.

Nova S klasa se unutra u potpunosti menja. Izgled prikaza interfejsa može da se individualizuje odabirom četiri stila prikaza (Discreet, Sporty, Exclusive, Classic) i tri načina rada (Navigation, Assistance, Service), a kokpit je izgubio čak 27 klasičnih prekidača. Kupac može da bira i između dva head-up ekrana gde je jedan sa proširenom stvarnošću (AR-HUD).

I ovdje ćemo za sada stati i vratiti se u stvarnost. Ako je suditi po do sada otkrivenom, nova S klasa uvodi Mercedes i čitavu autoindustriju na jedan novi nivo, baš kao što je to činila svakom svojom generacijom.

Izvor: automobili.ba