fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Mercedes nudi zaposlenima do 400.000 evra za napuštanje kompanije

Automobilski div Daimler AG se suočavao s velikim promenama tokom restrukturiranja. Naime, s jedne strane, grupa će se ove godine podeliti u dve nove, nezavisne firme: Mercedes-Benz za automobile i kombije i Daimler Truck za kamione i autobuse.

blank
Foto: Mercedes promo

Proizvođač automobila, s druge strane, želi da postane klimatski neutralan pre 2039. godine i mora da svoju proizvodnju potpuno pretvori u elektromobilnost. Međutim, da bi mogao da finansijski podnese velika ulaganja, Daimleru sledi stroga štednja i to će imati dalekosežne posledice na zaposlene Grupe, piše Večernji list.

Samo u šest nemačkih fabrika postoji rizik od 20.000 otpuštanja radnika. Direktor Daimlera Ola Källenius je prošle godine najavio program otpremnina koji je, prema tvrdnjama kompanije, dobrovoljan. Inženjer u ranim 40-ima koji je u firmu došao nakon završetka studija može da se nada otpremnini do 400.000 evra, a ponudu za odlazak je već prihvatilo više od 3.500 zaposlenih, saznaje Business Insider. Portparol kompanije je naglasio da ovaj broj ne uključuje zaposlene koji su napustili Daimler u delimičnoj penziji ili su otišli u penziju. Inače bi broj bio znatno veći, rekao je portparol.

Nisu svi oduševljeni programom otpremnina. “Ne želimo otpremnine”, rekao je za nemačke medije zaposleni u Untertürkheimu, koji bi radije video novac uložen u daljnji razvoj. Posao trenutno ide dobro. Odlazak nekih kolega bi zato napravio “rupe”.

Izvor: Poslovni.hr / Vecernji.hr