fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Mali servis, velika ušteda!

Kada sa vašim automobilom pređete prvih 60.000 kilometara trebalo bi da ste do sada već dva puta, možda i više, promenili ulje i filtere. U nastavku teksta su saveti koje je delove takođe potrebno zameniti, piše portal autonovosti.com.

blank
Foto: 22oktobar.rs

Svećice – Ukoliko vaš automobil poveća potrošnju goriva znajte da su vam svećice istrošene. Ukoliko imate obične svećice njihova zamena se obavlja na 30 do 60 hiljada pređenih kilometara. Ako imate iridijumske svećice njihov životni vek ide i do 100.000 kilometara.

Kablovi za svećice – Svaki put kada menjate svećice proverite i stanje kablova na kojima su oštećenja lako uočljiva.

PK kaiš – Redovna zamena je na 60.000 pređenih kilometara, a njegova istrošenost se prepoznaje po buci.

Kočiono ulje – Za kočiono ulje je predviđena zamena na svake dve godine bez obzira na to koliko ste kilometara prešli za to vreme.

Filter sušač – Pri redovnom servisu klima-uređaja menja se i ovaj deo.

Manžetna letve volana – Zamena ovog dela vrši se iz razloga preventive većih kvarova koji mogu nastati ukoliko dođe do pucanja manžetne, jer u tom slučaju voda može dospeti do letve volana.

Kod benzinskih agregata u okviru redovnog servisa za ovakvu kilometražu obavlja se i podešavanje zazora podizača ventila. Pomenuti filter sušač se menja, jer on može povećati nivo vlage u sistemu klima-uređaja u kojem se takođe nalazi i ulje i ta kombinacija dovodi do hemijske reakcije. Tada ulje postane “kiselo” i nagriza aluminijumske delove, a to vrlo često bude kobno po kompresor koji će vas koštati preko 1.000 eura.

Izvor: autonovosti.com