fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Lista automobila koji troše najmanje goriva

Sa rastom cena goriva opet se aktuelizovala potrošnja goriva kao jedna od najvažnijih karakteristika vozila.

blank
Foto: Dacia

Nakon što su veličine dijagonale ekrana i sistemi asistencija preuzeli primat kao najčešće teme o automobilima, aktuelna stanja na tržištu diktiraju neke nove trendove. Jedan od njih je svakako potrošnja goriva koja sada ima sve veći udeo u kućnom budžetu.

Međutim, postoje i automobili čiji vlasnici se ne brinu previše oko potrošnje, piše Index.hr. Tu ne mislimo na vlasnike vozila s plinskom instalacijom, one skupljih hibrida ili još skupljih električnih automobila, već na vlasnike nekih itekako štedljivih automobila.

Primera radi, početkom 1990-ih takvi automobili su bili Daihatsu Charade, Suzuki Swift i Citroen AX (posle Saxo), koji su i tada trošili ispod 5 l/100 km. A to je bila drastična razlika u odnosu na najzastupljenija Zastavina vozila koja su s klasičnim karburatorima bila duplo žednija, bez obzira na to koliko laganu nogu na gasu imali.

Danas su tu ulogu preuzeli neki drugi automobili, a njima potrošnja uprkos tehnološkom napretku i nije značajno pala. Veći i teži, ovi automobili su ostali na nivou nekadašnjih štediša, a to znači da se vrte oko 5 l/100 km. Tako je britanski magazin What Car? sastavio listu 10 najekonomičnijih automobila, a među njima je malo onih s porodičnom funkcijom.

Na 10. mestu je Dacia Sandero 0.9 TCe (90KS) koja troši 4.45 l/100 km. Povoljna cena i mogućnost plinske instalacije čine ovaj model verovatno najboljim izborom u krizna vremena.

Dalje sledi Seat Leon 1.0 TSI s 95KS koji ima istu potrošnju, ali i osetno višu cenu. Nakon Leona idu redom gradski mališani, počevši s Kijom Picanto, preko VW Upa, Škode Citigo i sl, a svi su u rasponu od 4.3 do 4.2 l/100 km. Na trećem mestu je Up s motorom od 75KS i 4.21 l/100 km. A u samom vrhu je poznato ime, Suzuki, među kojima je Ignis 1.2 jedini koji može da troši i manje od 4 l/100 km.

Ako u priču ubacimo dizelaše, oni koji su svakako vredni pohvale su Opel Astra 1.6 CDTI s prosečnih 4.18 l/100 km, Seat Leon 1.6 TDI s minimalno većom potrošnjom te Škoda Superb 2.0 TDI sa 150KS i prosečnih 4.3 l/100 km, ističe britanski auto magazin.

U sve ćemo ubaciti i 1.5 dCi motor iz Renaulta koji takođe može glatko da odradi prosek ispod 5 l/100 km, i to u verovatno svim modelima koje pokreće. Ako proširimo priču na hibride, posebno ove u jeftinijem nivou, koji su i stvoreni da bi bili štedljivi, jasno je da su svi redom pametna kupovina.

Izvor: Index.hr