fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Lancia predstavila svoj prvi hibridni automobil- EcoChic (FOTO)

Foto: Newstreet

Lancia je nekada bila pojam luksuznog italijanskog automobila, ali sa godinama im je prodaja sve više i više opadala. Od 2009. godine većina modela koje su nudili bili su zapravo Chrysleri sa njihovim oznakama, ali 2017. Godine, sa većine tržišta je povučena i ta prodaja.

Mnogi su mislili da je to kraj ovog čuvenog italijanskog proizvođača, ali Lancia još uvek proizvodi automobile za italijansko tržište. Istina je da je u proizvodnji samo model Ypsilon, ali čini se da je potražnja još uvek dovoljno velika da se ovaj brend održi.

Lancia Ypsilon Hybrid

Lancia Ypsilon do sada se nudila samo u benzinskim i dizelskim verzijama. Od benzinskih je u ponudi 1,2-litrarski motor sa 8 ventila i 68 konjskih snaga, kao i  0,9-litarski motor tzv. TwinAir sa 84 konjske snage. Obe verzije nude se i sa plinom. Dostupan je i 1,3-litarskii dizelaš Multijet sa 16 ventila i 95 konjskih snaga.

Sada je Lancia konačno predstavila i svoj prvi hibrid – EcoChic. Reč je o blagom hibridnom pogonu koji pokreće 1,0-litreni Firefly benzinac sa tri cilindra, a u tome mu pomaže 12-voltni elektromotor sa malim litij-ionskim baterijama.

Ukupna snaga ovog hibridnog sklopa je 70 KS, a okretni moment iznosi 92 Nm. Iako to nije prevelika snaga, iz FCA poručuju da su se potrošnja i emisije CO2 smanjile čak za četvrtinu. Tako prema starom NEDC standardu, hibridni Ypsilon troši četiri litre na sto kilometara, a u atmosferu ispušta 90 grama CO2 po kilometru.

Italijanski proizvođač ističe da su ovakvim pogonom znatno smanjene vibracije motora, a da je sam automobil puno tiši, pa je vožnja poprilično ugodnija. Za razliku od većine hibridnih i električnih automobila na tržištu, Ypsilon prati stope Fiata 500 i Pande pa koristi 6-brzinski ručni menjač.

Kako bi Lancia proslavila ovaj veliki korak pripremljena je i limitirana serija kojom će Ypsilon biti ofarban u plavu boju Blue Maryne. Hibridna verzija će osim toga biti prepoznatljiva i po oznaci Hybrid na poklopcu prtljažnika, a na C-stupovima će imati i logo EcoChic.

Nažalost, ovaj model će se prodavati samo u Italiji, a cena će biti 16 400 eura. Drago nam je da Lancia još uvek ima proizvodnju, a nadamo se da će vremenom predstaviti još modela koji će ponovno biti zastupljeni i na različitim svetskim tržištima.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *