fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Lamborghini Urus osvojio Indiju i najviši saobraćajni pravac na svetu

Urus se sada može pohvaliti kao model koji je odradio vožnju na najvišem putu na svetu, na vrhu prevoja Umling La u indijskoj regiji Ladakh u Jammuu i Kašmiru, koja se nalazi na 5.882 metara nadmorske visine.

blank
Foto: Lamborghini

Saobraćajnica napravljena od strane Organizacije graničnih puteva (BRO), Umling La Pass je izvanredan inženjerski podvig koji je BRO izveo u vremenskim uslovima gde se minimalna temperatura kreće u rasponu od -20 stepeni do -10 stepeni. S izuzetno malom gustinom vazduha, nepredvidljivi drumski teren kombinuje šljunkovite, grube i betonske površine sa brzinom vetra koja varira od 40-80 km/h, što ovu deonicu čini jednim od najizazovnijih i najtežih puteva za osvajanje.

Ovaj veličanstveni put sa svojim neverovatnim krivinama, dvaput je uspešno odradio Lamborghini Urus 8. i 9. oktobra 2021. V8 motor s dvostrukim turbopunjačem je pokazao svoje sposobnosti u izazovnom ambijentu najvišeg puta na svetu za vožnju.

Gospodin Sharad Agarwal, šef Lamborghini Indije, rekao je: „Ovo je ponosan trenutak za Lamborghini jer Urus osvaja vrhunac puta na velikoj nadmorskoj visini preko prevoja Umling La. Želim da čestitam Organizaciji graničnih puteva (BRO) i njenom timu na njihovom izvanrednom dostignuću. Kad smo stigli do Umling La Pass, čak je i samo stajanje 30 minuta bilo izuzetno teško, a kako je ekipa završila put u takvim ekstremnim vremenskim uslovima teško je uopšte zamisliti. Tokom 87,5 km duge vožnje od Hanlea do Umling La, Urus je sjajno prolazio sve avanture ispred sebe u Terra i Sport programu vožnje, na putu koja se nalazi više od baznog kampa Mont Everesta.”

Podsetimo, Urus je SUV model snage 650KS i 850 Nm, ubrzava do 100 km/h za 3,6 sekundi i postiže najveću brzinu od 305 km/h. Lamborghinijeva ekspedicija je održana u partnerstvu s Autocar India i BRO.

Izvor: Autoportal.hr