fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Kraj kožnih presvlaka: Volvo kaže da ima bolju ideju

Volvo najavljuje da će svi novi, potpuno električni modeli biti potpuno bez kože. Novo predstavljeni C40 Recharge je prvi model u kome nećemo zateći nikakve presvlake od kože životinja.

blank
Foto: Volvo

Do 2025. Volvo namerava da koristi 25 posto recikliranih materijala

* Novi električni modeli Volvoa biće bez kožnih presvlaka

* Ponuda već uključuje vunene presvlake – za model XC60 koštaju 2,150 evra

* Prema Volvou, istraživanje koje je objavio “Vogue Business” pokazuje da je sve više kupaca zainteresovano za ekološki aspekt proizvoda koje kupuju. U sektoru luksuznih marki to je čak 2/3 kupaca. Zato proizvođač želi da osigura da do 2025. godine čak 25 posto materijala korišćeno u novim automobilima potiče od recikliranja.

Za početak, proizvođač najavljuje da će skandinavski automobili biti lišeni kožnih elemenata. Umesto toga, Volvo će svojim kupcima ponuditi alternative. Biće to visokokvalitetni ekološki materijali izrađeni od bioloških i recikliranih materijala.

Odličan primer je Nordico, novi materijal koji je stvorio Volvo. Koristiće se za izradu unutrašnjih obloga. Nordico će biti izrađen od tekstila od recikliranih materijala. To će, na primer, biti PET boce ili čepovi izvađeni iz vinske industrije. Prema rečima Šveđana, to će biti novi standard kvaliteta. Nordico će debitovati u novoj generaciji modela i tada postaje jasno kako će materijal prihvatiti kupci.

Volvo: vuna za 2,150 evra

Skandinavci već nude tekstilne presvlake u svojim automobilima. Proizvođač navodi da su presvlake napravljena 30 posto od vune i  70 posto od poliestera. Izuzteni su za sedenje, ali nažalost, u poređenju s kožom, puno teže se čiste.

Izvor: Automobili.ba