fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Koliko snažan motor vam je zaista potreban? 1.0 ili 2.0?

Koji motor je idealan za vas?

Kada razmišljate o tome koliko jak motor vam treba, prvo bi u obzir trebalo da uzmete to za šta ćete ga koristiti i koji tip vozila želite, piše Telegraf.

blank
Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ako ćete automobil koristiti za vožnju po gradu, malim ulicama i gustom saobraćaju, onda bi 1.0-litarski motor trebalo da bude više nego dovoljan, pogotovo ako je u pitanju manji automobil.

Mnogi noviji modeli koriste „umanjene“ motore koji se oslanjaju na turbopunjače za dodatnu snagu.

Sa njima morate da zaboravite sve što znate o malim motorima iz prošlosti, pogotovo percepciju da im uvek fali snage.

Moderan 1.0-litarski motor može da proizvede istu količinu, ako ne i više snage od duplo jačeg motora od pre nekoliko godina.

A jedna od primera za to je Škoda Octavia sa 1.0-litarskim motorom.

Ako želite veći auto, kao što je Volkswagen Gol ili neki kompaktni crossover i planirate da u njemu uvek imate poveći broj putnika, onda je za vas 1.4-litarski benzinski motor sa turbopunjačem.

U slučaju da često izlazite na auto put, onda vam treba nešto mali jači motor jer su mali motori pod većim stresom pri većim brzinama, rade napornije i troše više goriva.

Tu je dobra opcija 2.0-litarski dizel, pogotovo ako se radi o hatchback ili SUV modelima.

Dizel motor je dobra opcija ako baš često vozite autoputem i prelazite ozbiljnije kilometraže jer su to idealne situacije za njega.

Ako ste skloni kraćim relacijama, onda definitivon nećete izvući ekonomičnost iz dizel motora.

I potpuno očigledno, nikako nemojte preskakati probnu vožnju i oslanjati se samo na specifikacije, jer nikada ne znate kakav motor može da vam legne u vožnju.

Izvot: Telegraf.rs