fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Koliko Nemaca vozi Mercedes?

Šta Vam prvo pada na pamet kada se pomene Nemačka? Bundesliga, pivo ili možda neki nemački automobil? Najčešća asocijacija za Nemce je sasvim sigurno Mercedes.

blank
Foto: cars-data.com

Vožnja, ili kupovina, „mercedesa“ je u mnogim državama stvar prestiža. A kakve su prilike u domovini ovih neprikosnovenih četvorotočkaša? Izgleda da u Nemačkoj nisu toliko popularni kao u drugim zemljama, piše „Dojče vele“ (Deutsche Welle).

U upravi ovog koncerna, čije je sedište u Štutgartu, reći će vam uglavnom kako je 2007. godine prodato čak 1,2 miliona njihovih vozila, što predstavlja „obrt“ od 50 milijardi evra. To su zaista neverovatne cifre. Ali u kojoj meri ostvareni promet obuhvata nemačko tržište?

Ako poželite da se na licu mesta uverite u njihovu zastupljenost na ulicama nemačkih gradovima, doći ćete do sledećih cifara: „U pet minuta pored mene je prošlo 174 vozila, od toga 78 bili su ‘mercedesi’“, kaže Mihael Vige, novinar DW-TV.

Drugim rečima, ovakve kalkulacije Vas mogu dovesti do proračuna da oko 41 odsto Nemaca vozi upravo „mercedese“. I taksisti ih najradije voze.

Jednu izuzetno važnu karakteristiku „mercedesa“ i danas je teško osporiti – sigurnost. Mercedesovi automobili su prilično stabilni na putevima. I kada vremenske prilike nisu povoljne, putevi vlažni ili pod snegom.

Čak i u prestižnim auto trkama „mercedes“ važi za „ozbiljnog igrača“. Osim ako ga ne poredite sa italijanskim „ferarijem“.